Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rusi zmagali na evropskem šahovskem veteranskem prvenstvu (foto, video)


Od 27. marca do 4. aprila 2012 je v Rogaški Slatini potekalo evropsko šahovsko veteransko prvenstvo, na katerem je tekmovalo 46 ekip iz 16 različnih držav. Šahisti so odigrali devet dvobojev. Na zaključni slovesnosti, ki je potekala 4. aprila 2012 v Kulturnem centru Rogaška Slatina, so najboljšim ekipam in posameznikom podelili nagrade. Najbolje se je odrezala ekipa Rusija 1, med posamezniki pa je največ točk dosegel Viktor Korčnoj.

Slovenija je zagotovo na evropskem šahovskem zemljevidu. Ni strahu, da bi šahisti svetovnega formata zamenjali Slovenijo s Slovaško, in k prepoznavnosti naše dežele v precejšnji meri prispeva tudi Rogaška Slatina. To mesto je namreč gostilo kar nekaj evropskih in državnih prvenstev. Letos so v šahu merile moči ekipe veteranov. Zaključno prireditev je šahistom priredila Občina Rogaška Slatina, povezovala jo je Rozvita Pfeifer, z glasbenimi točkami pa sta jo popestrili sestri Nastja in Ksenija Božak. Zbrane šahiste so nagovorili direktor turnirja Adrian Mihalčišin, evroposlanec Milan Zver, predsednik organizacijskega odbora Georg Mohr in glavni sodnik Nebojša Baralić. Milan Zver je v svojem govoru poudaril, da se Evropski parlament vedno bolj zaveda pomena šaha in ga želi vključiti v šolske programe.

Nato je župan mag. Branko Kidrič podelil medalje in nagrade:

– najboljši ženski ekipi (sicer edini ženski ekipi): Rusija 2

– najboljšim trem igralcem na vsaki od štirih tabel:

 

 4. tabla

 3. tabla

 2. tabla

 1. tabla

1. mesto 

 Michael J. Yeo

 Momcilo Raicevic

 Ryhor Isserman 

 Viktor Korčnoj 

2. mesto

 Paul Morant

 Viktor Turikov

 Klaus Opl

 Evgeni Vasiukov 

3. mesto

 Helmut Escher

 Josep Monedero Gonzalez 

 Pim Ghijsen 

 Anatoly Donchenko 

Dr. Milan Zver pa je podelil priznanja in nagrade najboljšim osmim ekipam prvenstva.

 1. mesto 

 Rusija 1 

 Russia 1

 2. mesto

 Rusija – Sankt Peterburg 

 Russia – Saint Petersburg 

 3. mesto

 Črna gora

 Montenegro

 4. mesto

 Švica

 Switzerland

 5. mesto

 Italija 1

 Italy 1

 6. mesto

 Danska 1

 Denmark 1

 7. mesto

 Nemčija – Hessen

 Germany – Hessen

 8. mesto

 Španija – Katalonija

 Spain – Catalonia

Po podelitvi priznanj je sledila pogostitev v preddverju kulturnega centra, kjer so lahko šahisti poklepetali s sotekmovalci in ostalimi obiskovalci. Kljub napornim dvobojem v preteklih dneh so bili šahisti zelo dobro razpoloženi. 

Georg Mohr, eden izmed organizatorjev prvenstva, je za Kozjansko.info povedal, da je tekmovanje potekalo brez težav. Pohvalil je občino Rogaška Slatina, ki je pomagala pri organizaciji, kritiziral pa je Šahovsko zvezo Slovenije in njen mačehovski odnos do prvenstva. Govoril je tudi o priljubljenosti šaha v Sloveniji in o dejavnostih podjetja Šahohlačnik. Oglejte si spodnji videoprispevek, v katerem smo za vas pripravili kratek intervju z organizatorjem.

Pogovarjali smo se tudi s šahisti. Michael J. Yeo, šahist Anglije 1, ki je dosegel prvo mesto na 4. tabli, nam je povedal, kako zadovoljen je z doseženimi rezultati. Dejal je, da je prvič v Sloveniji in da mu je Rogaška Slatina všeč. Več v spodnjem videoprispevku (posnetek je v angleščini).

 

Pripravili smo tudi fotogalerijo (klik!), kjer si lahko ogledate fotografije šahovskih dvobojev in zaključne slovesnosti.

Slovenska ekipa Slovenija Celje-Šentjur, ki so jo sestavljali Franc Pešec, Maks Djurkovič, Franc Gazvoda, Zvonko Streicher in Željko Vrankič, je dosegla 26. mesto, najboljši slovenski igralec pa je bil Maks Djurkovič, ki je na lestvici najboljših igralcev po številu točk pristal na 22. mestu. Dejstvo, da je bila Slovenija zastopana le z eno, lokalno ekipo, po drugi strani pa je na prvenstvu tekmoval eden izmed najboljših šahistov vseh časov, Viktor Korčnoj, Slovencem in Šahovski zvezi Slovenije nikakor ne more biti v ponos.

 
t/f/v: Melita Perkovič