Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodno srečanje otroških folklornih skupin v Rogaški Slatini (foto, video)


V Rogaški Slatini želijo obuditi spomin na gregorjevo, star slovenski praznik zaljubljencev, pomladi in otrok, ter ohranjati kulturno izročilo naših dedov. V nedeljo, 11. marca 2012, so organizirali enodnevni otroški folklorni festival, na katerem so se predstavile otroške in mladinske folklorne skupine iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije.

Gregorjevo so v Rogaški Slatini obeležili z dvema dogodkoma – sobotnim Gregorjevim plesom v Kristalni dvorani in nedeljskim srečanjem folklornih skupin na Evropski ploščadi. S projektom Na gregorjevo so želeli domačine in obiskovalce opozoriti na pomen poustvarjanja plesnega in drugega izročila. Če sodimo po številu plesalcev, se nam ni treba bati, da se tradicija ne bo več prenašala iz roda v rod.

Na slatinskem festivalu je nastopilo sedem otroških in ena mladinska folklorna skupina. Svoje plesno znanje je pokazalo pet slovenskih folklornih skupin: Vrelčki POŠ Kostrivnica, Klasek OŠ Miklavž pri Ormožu, KD Preddvor, Podkev Miklavž pri Ormožu in KD Spominčine II, OŠ Rogaška Slatina. Nastopile so tudi tri skupine iz tujine: otroška folklorna skupina slovenskega prosvetnega društva Zarja Železna Kapla iz Avstrije, otroška folklorna skupina KUU Seljačka sloga Nedelišće iz Hrvaške in otroška folklorna skupina Federico Angelica Danzerini di Aviano iz Italije.

Otroci so poleg plesnih sposobnosti pokazali precejšnjo mero igralske in pevske nadarjenosti. Obiskovalcem so prikazali, kako potekajo različne igre, npr. metanje kruha v peči in podiranje peči, predstavili so vaški legendi o zmaju in hudobnem graščaku ter zaigrali nekaj prizorov iz kmečkega življenja. Glavni poudarek vseh točk pa je bil na lokalnih plesih. 

Prireditev je povezovala Nastja Mikša, organiziralo pa jo je Turistično društvo Rogaška Slatina, katerega predsednica je mag. Karla Škrinjarić. Na Evropski ploščadi so bile postavljene tudi stojnice, kjer je bilo možno videti in kupiti domače izdelke, značilne za predvelikonočni čas.  

Več fotografij s prireditve si lahko ogledate v fotogaleriji (klik). Če želite ugotoviti, kako se plesi, glasba ter noše razlikujejo v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, si oglejte naslednja dva videoprispevka:

 

 
 
t/f/v: Melita Perkovič