Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulinarična razstava Društva Gaja v Rogaški Slatini (foto, video)


Stari običaji se v Rogaški Slatini uspešno ohranjajo in za to skrbi tudi Društvo Gaja – Društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina, ki je 15. marca 2012 v Kulturnem centru pripravilo kulinarično razstavo. Razstavljene so bile predvsem jedi, tipične za to območje in za velikonočni čas – mlinčeva potica, zavihanka, jerpica, šarkelj, jagnje …

Razstava je potekala v sklopu prireditve ob dnevu žena in materinskem dnevu, o kateri smo že pisali v članku Modrijani na prireditvi ob dnevu žena v Rogaški Slatini (video). Pred prireditvijo so si lahko obiskovalci ogledali razstavljene jedi, ki so jih pripravile članice Društva Gaja, po prireditvi pa so lahko okusne jedi tudi poskusili. Kot je povedala predsednica društva Anica Colnarič, Društvo Gaja deluje že 12 let, ima 30 članic, nekaj pa je tudi moških. “Društvo se je ustanovilo zato, da pokažemo zanamcem, otrokom, kako se je včasih peklo (potica, zavihanka) na star način, tako kot so nas učile naše babice,” je dejala predsednica. Društvo upravlja z Juneževo domačijo, kjer imajo staro črno kuhinjo. Tam prikazujejo stare običaje, kot so košnja, mlačev, žetev, organizirajo pa tudi razne tečaje in delavnice. Članice se ukvarjajo tudi s peko in se rade predstavljajo na pogostitvah in sejmih, vsako leto pa pripravijo tudi razstavo, na kateri prikažejo ljudem, s čim se društvo ukvarja. Njihov cilj je, da se ohranijo stari običaji v taki obliki, kot so se izvajali nekoč.

Anica Colnarič, predsednica Društva Gaja
Anica Colnarič, predsednica Društva Gaja

Za letošnjo razstavo so članice pripravile tradicionalne jedi, značilne za območje Rogaške Slatine, kot so mlinčeva potica, ki se peče le za veliko noč, zavihanka in jerpica. Poleg različnih vrst peciv so predstavile tudi tipični velikonočni zajtrk, ki je sestavljen iz šunke, salam, hrena in jajc. Če slučajno niste vedeli, nekoč se je za veliko noč pilo pelinovo vino, ki je pomagalo razgrajevati maščobe. Pri pripravi razstave so sodelovali tudi dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina, smer tehnik steklarstva, ki so oblikovali steklene izdelke.

V preddverju Kulturnega centra si je od 2. do 31. marca mogoče ogledati še eno razstavo, in sicer razstavo Vse ženske sveta, ki jo je pripravilo Društvo ljubiteljev likovne ustvarjalnosti Mavrica.

Več fotografij s kulinarične in slikarske razstave si lahko ogledate v fotogaleriji (klik). V spodnjem videoposnetku pa si lahko ogledate razstavljene jedi, ki nam jih je predstavila Polona Bercko, članica Društva Gaja.  

 
t/f/v: Melita Perkovič