Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jožefovo in kuhanje golaža v Bistrici ob Sotli (foto, video)


V nedeljo, 18. 3. 2012, sta Turistično društvo Bistrica ob Sotli in tamkajšnje Gostišče Šempeter pripravila tradicionalno prireditev Jožefov sejem in tradicionalno 8. tekmovanje v kuhanju golaža – »Jožeki kuhajo golaž

Letos je kuhalo golaž rekordnih 15 ekip od prijavljenih 17 in na sejmu se je predstavilo 53 razstavljalcev, ki so ponujali raznovrstne izdelke iz domače in umetnostne obrti, kmečkih dobrot ter prikazov obrti iz vse Slovenije. Ogromno število obiskovalcev se je tudi zbralo pod šotorom Gostišča Šempeter, kjer so kuharji pripravljali golaž. S pesmijo so nastopili otroci domačega vrtca Pikapolonica, folklorna skupina Osnovne šole Bistrica ob Sotli se je predstavila s plesom, glasbena šola je obogatila dogajanje z nastopi mladih harmonikašev, mladi pevki Nika in Urša pa sta peli ob glasbeni spremljavi Tadeja Ulčnika na kitari. Poleg domačinov so dogajanje popestrili tudi Pihalna godba Šentjur, imitator »teta Tončka” (Jakob Polajžer), svoj mimohod je naredila tudi konjenica Virštanj-Obsotelje ter obisk motoristov. Foto: Gostilna Šempeter

Letošnjega kuhanja golaža se je udeležilo največ tekmovalcev doslej, prišli so iz vse Slovenije, omeniti pa je potrebno tudi ekipo tekmovalcev iz hrvaškega Kumrovca z njihovim županom Dragutinom Ulamo, ki je tudi zmagala. Letos se je prireditve udeležil tudi lanskoletni zmagovalec dr. Vinko Gorenak (letošnji minister za notranje zadeve), kateremu sta v Poslanski kuhinji pomagala kuhati še poslanca Eva Irgl, Jožef Jerovšek in Jože Misja.

Tudi letos si je sejem ogledalo veliko obiskovalcev.

Golaž so letos kuhale naslednje skupine: Poslanska kuhinja, Kumrovčani, Lilije Celje, Volim Jožeka, Motoristke Rogaška, Motoristi Rogaška, Bachusove Pepce, Celjski slamjeki, Pranger iz Podsrede, Poklicni gasilci Celje, domači Biciklisti, Bubka bar, Kozjanska jabka, Snemalci in Župana.

Levo zgoraj Poslanska kuhinja z aktualnim ministrom dr. Gorenakom.

Kuhanja golaža se je tako udeležil tudi domači župan Franjo Debelak, opazili pa smo tudi brežiškega župana Ivana Molana, seniškega Srečka Ocvirka, župana iz Podčetrtka Petra Misjo in iz Kozja Dušana Andreja Kocmana ter šmarskega Jožeta Čakša, ki nam je tudi zaupal, kaj je skrivnost dobrega golaža (video, klik!!).

Zgodnje nedeljsko kuhanje golaža se je odvijalo pred očmi obiskovalcev in rezultati tekmovanja so bili naslednji: strokovna komisija je podelila s 2 bronasti, 7 srebrnih in 6 zlatih »kuhač«. Veliko prehodno »kuhačo« je prejela ekipa »Josip Broz« iz sosednjega Kumrovca. Najbolj okusni golaž je skuhala ekipa »Jožica kuha in župan«, ki so jo sestavljali župan občine Bistrice ob Sotli Franjo Debelak in Šmarja pri Jelšah Jože Čakš ter Jožica Kramer.  Člani ekipe »Poslanska kuhinja« (Jože Jerovšek, Jože Misja, Eva Irgl in minister Vinko Gorenak) pa so prejeli nagrado za najbolj izvirno ekipo. Prazni kotlički so bili dokaz, da so vse ekipe skuhale kvaliteten in okusen golaž. Pod šotorom so za glasbo in zabavo tamburaši Zelenjak, Pihalna godba Šentjur, imitator „teta Tončka” in Marijači.

Vabimo vas, da si ogledate fotogalerijo (klik!!) in video prispevek nedeljskega dogajanja v Bistrici ob Sotli.

 
t/f/v: Jasna Colnerič