Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

“Barve Afrike” na ogled v Anini galeriji (video)


V začetku tedna je v Anini galeriji potekala otvoritev slikarske razstave domačinke Minke Levstik, ki nosi pomenljiv naslov “Barve Afrike”. Slikarka, ki se s slikarstvom ukvarja zadnji dve desetletji, je tako na platno zlila utrinke in interpretacijo svojih doživljanj na črni celini.

Po zapisu Marie Terese Aliprandi so Minkina dela, ki so v oljni tehniki, kompozicije tihožitja v interierju in pogledi na griče in travnike. Temne barve, nizki horizonti in približujoče se vizualne točke dajejo vtis, kot bi edini možni element spoznanja bil v prvem planu.

Minka Levstik, ki je med drugim soustanoviteljica Likovnega društva Mavrica, je na svoji slikarski poti obiskovala številne risarske tečaje, imela je mnoge zanimive mentorje, ki so ji vsak po svoje odstirali skrivnosti novega sveta, v katerega je smelo in z navdihom stopala. Dela je razstavljala na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, na slikarskih ex-temporih doma in v tujini. Kot vsestranska likovna umetnica se poslužuje različnih slikarskih tehnik (risbe, akvarel, olje na platnu), s katerimi izraža svoja globoka občutja in zunanje vtise. Velja za slikarko navdiha in ne le zapisovalka neskončnega časa, ki nas vodi po svojih poteh in brezpotjih.

Greta Kokot Rajković, mag. Klaudija Redenšek, mag. Branko Kidrič in Minka Levstik z Mihaelo Pihler
Greta Kokot Rajković, mag. Klaudija Redenšek, mag. Branko Kidrič in Minka Levstik z Mihaelo Pihler

Kot ustvarjalka je Minka nenehno na preži za novimi izzivi. Številni mentorji ji nenehno stojijo ob strani in spremljajo njeno izražanje. Eden izmed njih, Štefan Marflak, je o njenem delu zapisal: “Minka zna naslikati vizualne napetosti med svetlim in temnim, še bolj pa me toplim in hladnim. Polna je praktičnega znanja v likovnem prostoru. Pozoren gledalec njenih slik lahko zazna podrobnosti, ki dajejo slikam osebni pečat in prepoznavnost.”

Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo ter okušali vina znane kleti. Desno spodaj Pegazove muze.
Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo ter okušali vina znane kleti. Desno spodaj Pegazove muze.

Razstavo je slavnostno odprl župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, ki je razstavo domače slikarke označil kot enega od vrhuncev prireditev v okviru trimesečnega programa dogajanj v Rogaški Slatini. Gre namreč za razstavo, ki bo na ogled v osrednjem razstavnem prostoru občine Rogaška Slatina.

Program, ki ga je vodila Greta Kokot Rajković so s pesmimi popestrile Pegazove muze. Anini galeriji je Minka Levstik poklonila ikono sv. Ane, zavetnice Rogaške Slatine, ki jo je prevzela direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina mag. Klaudija Redenšek.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer si lahko ob spremljavi pesmi Pegazovih muz ogledate razstavljene slike Minke Levstik. Razstavo si lahko ogledate vse do 14. avgusta.

 
v/t/f: Egon Horvat