Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Posledice neurja s točo na kozjansko-obsoteljskem: pridelka letos ne bo (foto)


Hudo neurje s točo, ki je v ponedeljek zvečer zajelo občine Bistrica ob Sotli, Kozje in delno tudi Podčetrtek, je pustilo katastrofalne posledice na kmetijskih površinah, poškodovani pa so tudi objekti in druga infrastruktura.

Velika večina od 700 kmetij na tem območju je utrpela popolno uničenje vseh vrst kmetijskih kultur, od koruze, pšenice, buč, fižola … nepopravljiva škoda je tudi na vinogradih in v sadovnjakih. Po ocenah kmetijsko-gozdarskega zavoda Celje je poškodovanih 1200 hektarov kmetijskih površin.

Neurje je močno poškodovalo posamezne odseke cest, predvsem v Bistrici ob Sotli pa so posledice kot jajce debele toče ter orkanskega vetra vidne tudi na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Gasilci so že v ponedeljek ponoči s folijo prekrili 15 objektov, eno gospodarsko poslopje pa se je v celoti porušilo. Drugi dan so prve ocene škode po terenu preverjale ekipe Civilne zaščite, regijske komisije za ocenjevanje škode, predstavniki zavarovalnic in kmetijske svetovalne službe.

V torek popoldan je območje obiskal tudi minister za kulturo mag. Dejan Židan, ki je na sestanku z župani prizadetih občin in pristojnimi službami na sedežu občine Bistrica ob Sotli v zvezi z obrambo proti toči poudaril, da je stroka proti letalom oz. kemični zaščiti proti toči, druge rešitve pa ne zna ponuditi. V tamkajšnjem kulturnem domu se je Židan srečal tudi s pretresenimi domačini.

Nekaj fotografij posledic ponedeljkovega neurja si oglejte spodaj, več pa jih najdete v fotogaleriji na Kozjansko.info.

Fotografije divjajočega neurja smo objavili že v ponedeljek zvečer. Če ste jih slučajno spregledali, si jih lahko ogledate regionalnem portalu  Celje.info.

Bi želeli s finančno donacijo ali kako drugače pomagati prizadetim? Za več kliknite na novico:
Škofijska karitas in Rdeči križ zbirata pomoč prizadetim v neurju

 

Točonosni oblak, ki je pustošil nad Kozjanskim in Obsoteljem, posnet z Rudnice (Foto: Gregor Motoh, Vremensko društvo ZEVS)

Minister za kmetijsko mag. Dejan Židan na sestanku z župani in pristojnimi službami v Bistrici ob Sotli.

Več fotografij si oglejte v galeriji na Kozjansko.info (klik)

Fotografije divjajočega neurja smo objavili že v ponedeljek zvečer. Če ste jih slučajno spregledali, si jih lahko ogledate na regionalnem portalu Celje.info.

R. Č.