Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otroci iz Avstralije na učenju slovenščine na Kozjanskem


Otroci iz Avstralije so minuli teden preživljali aktivne jezikovne počitnice v osrčju Kozjanskega, na Prevorju. Skupaj s slovenskimi vrstniki so spoznavali kozjansko podeželsko tradicijo, življenje na kmetiji, skrb za živali in se hkrati vzajemno učili slovenskega in angleškega jezika.

V osrčju Kozjanskega so letos že četrto leto zapored potekali mednarodni jezikovni tabori “Guzajeva poletna pustolovščina na deželi”, kamor so bili povabljeni osnovnošolski otroci iz Slovenije, tujine in zamejstva. Na jezikovnem taboru so se otroci z jeziki spoznavali preko iger, delavnic in drugih zabavnih vsebin s poudarkom na praktični rabi jezika. V nedeljo se je začel tudi tabor za otroke, katerih materna jezika sta angleščina in španščina.

Otroci iz Avstralije prihajajo iz mesta Melbourne, obiskujejo tamkajšnjo Slomškovo šolo, kjer se učijo slovenščine. Na prijetnem šest dnevnem druženju so otroci spoznavali slovenski jezik, tkali nova prijateljstva in spoznavali slovensko podeželje z vsemi lepotami Kozjanskega.

Otroci, ki so prišli v domovino svojih staršev na pustolovski tabor v Kozjanskem raju, so stari med 4 in 12 let. Dogajanje se je med tednom razpršilo v podeželsko okolje, med prevorske griče in kmetije. Šest dnevne pustolovske počitnice so otroci preživeli pod vodstvom usposobljene ekipe spremljevalcev in pedagogov, ki so skrbeli za ustvarjalno vzdušje na didaktično vodenih delavnicah. Na aktivnostih so se otroci spoprijateljili z živalmi na kmetijah, spoznavali so podeželsko življenje, jezdili konje, poskusili molsti krave, ustvarjali z naravnimi materiali, opazovali nebo s teleskopom v zvezdni opazovalnici na Prevorju, seznanili so se z življenjem razbojnika Guzaja in noč prespali na svežem senu na seniku. Letošnjo pustolovščino je popestril lutkar Boris Kononenko, ki je za otroke pripravil kreativne delavnice in glasbeno animacijsko-lutkovno predstavo “Grajska skrivnost” tudi za starše.

Utrinke z Guzajeve poletne pustolovščine na deželi si lahko ogledate na spletni strani pod Kozjanski raj / Fotoalbumi. Minulo soboto so otroci pripravili zaključno predstavo, kjer so na zabaven način prikazali, kaj so se na taboru naučili.

f/t: Senta Avbelj, koordinatorka programov

Pripravil: eH