Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Literarni večer: Straškovi Mejaši obiskali Šentjur


 

Literarno društvo Šentjur je 7. aprila pripravilo že tretji letošnji dogodek. Po nekoliko neobičajnem izboru prireditvenega prostora v občinski sejni dvorani, ko so predstavljali zadnji zbornik, ki je nastavil ogledalo šentjurski brezbrižnosti, je bilo tokratno prizorišče Galerija Zgornji trg. Uporaba prostora je bila povsem upravičena, saj je bil prvenec Mejaši mojih gmajn Milenka Straška, nekdanjega Piljštančana, predstavljen tudi kot razstava ilustracij, ki so nastale kot oprema knjižne izdaje.

Njihova avtorica je krajinska arhitektka zaposlena pri Kozjanskem parku Vesna Zakonjšek, ki je pri tem uporabljala antropozofsko tehniko risanja , kjer je vse v enem samem prehajanju, kakor da risbe nastajajo sproti. Nekdanji novinar, ki je zaslužen za številna kulturna dogajanja in dognanja, kot je npr. literarno-zgodovinska študija o Francu Guzeju oz. kozjanskem Robin Hoodu, je zbirko razdelil v štiri dele (Mejaši, Prividi razkošja, Gmajne in Bežnosti), katere največja značilnost je njegova specifična pesniška govorica. Vanjo je vključil mnogo izvirnega, že skoraj pozabljenega, kozjanskega besedišča, tudi z območja Planine. Po njegovi zaslugi se tako naše območje sramežljivo šele umešča na literarni zemljevid, za razliko od npr. Vorančeve Koroške ali Župančičeve Bele krajine.

Večer je povezoval publicist, pesnik in likovnik Drago Medved, Straškove besede je interpretiral igralec Borut Alujevič, ki se je spomnil, da je bil zraven, ko so Celjani botrovali šentjurski razglasitvi za mesto, večer pa je s harfo, premierno v Šentjurju, odprla Veronika Tadela.

Pod črto

Kljub sočasni prireditvi sorodnega značaja v knjižnici ne tam ne v obokani zgornjetrški kleti ni bilo nikogar od vidnejših predstavnikov struktur, ki imajo pomembno besedo v tukajšnji lokaliteti, kar daje prizadevanjem za kulturni in nenazadnje turistični razvoj, o čemer bi lahko ob taki priložnosti popaberkovali, svojstveno realiteto.

br / Šentjurske novice, 20. 4. 2011


*Na fotografiji z leve Bogdan Rahten, Borut Alujevič in Milenko Strašek; foto: Gašper Gobec