Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aleksander Svetelšek v novo službo k Juriju Pogačarju, znanemu iz afere “Nacionalni preiskovali urad”


Po odhodu iz Petrola, kateremu so bržkone botrovali sporni posli z odvetnikoma Dušanom Korošcem in Mirom Senico, Aleksandra Svetelška, 2. na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, čaka novo delovno mesto. Kot poročajo Finance, mu je ponujen direktorski stolček kemične tovarne Pinus TKI, ki je v lasti Igorja Jurija Pogačarja, znanca iz afere s stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada. Spomnimo, slednjo je Pogačarju dala v najem ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, partnerka Mira Senice, s katerim je na Petrolu sodeloval tudi Svetelšek.

Za osvežitev nekaterih zanimivih povezav (naključij?) citiramo odlomek iz novice Aleksander Svetelšek odstopil kot direktor Petrola, kaj je v ozadju? objavljenem na Kozjansko.info 11. januarja 2011:

“… Žurnal24 je v spletni izdaji poročal, da je ob koncu minulega leta tovrsten posel prenosa terjatev do SCT z odvetniške pisarne Senica na Petrol že bil sklenjen, a je bila pogodba dva dni za tem razveljavljena. Miro Senica je sicer v času Svetelškovega vodenja Petrola postal odvetnik največjega slovenskega naftnega trgovca …  Zanimiva je še ena posredna povezava med Senico, Korošcem in Svetelškom, ki se pojavlja v medijih. Pred dobrim letom je v javnosti močno odmeval posel, v katerem je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal prostore novega Nacionalnega preiskovalnega urada oddala v najem Igorju Pogačarju, ki naj bi bil prijatelj para Senica-Kresal. Ministrica Kresalova je povezavo sicer takrat zanikala in se tudi obranila interpelacije. Njene trditve pa je močno omajala fotografija s poroke na Celjskem, ki jo je objavil Požareport in na kateri Kresalova ter Senica skupaj z zakoncema Pogačar mladoporočencema podarjata prestižnega Harley Davidsona. Srečni ženin ni bil nihče drug kot znanec iz zgornje zgodbe, odvetnik Dušan Korošec. Te poroke naj bi se udeležil tudi Aleksander Svetelšek, potekala pa je na teharskem ranču enega najbogatejših Celjanov, nepremičninarja Aleksandra Jančarja.”

O spornem poslu med Kresalovo in Pogačarjem smo poročali tudi na Kozjansko.info, saj je bil vanjo vpleten še en znanec iz naših krajev, Božidar Špan. Bil je namreč direktor Hypo Banke (nekateri jo imenujejo kar “hišna banka LDS”), ko je njeno hčerinsko podjetje Hypo Leasing Pogačarju omenjeno stavbo dalo na leasing, katerega mesečni obrok znaša 11.000 evrov manj od najemnine, ki jo Pogačar za stavbo prejema s strani Ministrstva za notranje zadeve. Z drugimi besedami, za stavbo, ki ni njegova, s pomočjo navidezno povezanega posla Hypo-Kresal-Pogačar slednji z davkoplačevalskim denarjem zanjo odplačuje leasing in hkrati ustvarja 11.000 evrov mesečnega dobička, čez deset let pa bo stavba v celoti njegova last.

Na tem mestu ni nepomembno omeniti spektakularne čistke avstrijskih lastnikov v Hypo Banki. O njej smo na Kozjansko.info poročali, ker je zajela še enega našega rojaka – Španovega naslednika na direktorskem mestu banke Antona Romiha, iz nadzornega odbora pa je “odletel” tudi šmarski odvetnik Aleš Rojs.

Nazaj k Svetelškovi novi zaposlitvi. Podjetje Pinus je za Finance potrdilo, da bo 1. junija (ko se mu izteče svetovalna pogodba s Petrolom) vodenje Pinusa prevzel Aleksander Svetelšek. V utemeljitev so zapisali, da bo Svetelšek: “s svojimi strokovnimi referencami na področjih povezanih z agronomijo omogočil, da se Pinus, ki predstavlja pomemben gospodarski subjekt Podravja, dodatno utrdi na trgih Evropske unije in zagotovi razvoj sredstev za varstvo rastlin, biodizla, biocidov in drugih proizvodov pomembnih za varstvo rastlin.” 

Oceno, ali gre pri zgornjih povezavah za kaj več kot naključja, prepuščamo bralcem.

Več v članku Financ: Aleksander Svetelšek bo novi šef Pinusa TKI iz Rač
in na Požareportu: Novo službo Aleksandru Svetelšku dal razvpiti poslovnež Igor Jurij Pogačar

 

Za podrobnejše razumevanje celotnega konteksta preberite:

Planinčan Božidar Špan vpleten v afero Katarine Kresal?

Aleksander Svetelšek odstopil kot direktor Petrola, kaj je v ozadju?

Aleksander Svetelšek odstopil še z mesta prvega slovenskega menedžerja

Čistka v Hypo banki odnesla Antona Romiha in Aleša Rojsa, omenja se tudi Božidar Špan

 R. Č.

Foto: Petrol.si