Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čistka v Hypo banki odnesla Antona Romiha in Aleša Rojsa, omenja se tudi Božidar Špan


Spektakularna čistka vodstva slovenske Hypo banke, ki so jo v medijsko odmevni akciji avstrijski lastniki opravili pred dnevi, je s položajev odnesla tudi nekatere naše rojake s Kozjanskega in Obsotelja. Avstrijski varnostniki so tako v sredo iz upravne stavbe pospremili predsednika uprave Antona Romiha, sicer domačina iz Planine pri Sevnici in 49. na lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Z razrešitvijo je zaključil mandat, ki ga je prevzel od sokrajana Božidarja Špana v letu 2008. V zgodbi pa se je pojavilo še eno znano ime s teh krajev. Z mesta edinega slovenskega nadzornika v banki so namreč Avstrijci odpoklicali Aleša Rojsa, odvetnika iz Šmarja pri Jelšah. 

Lastniki avstrijske podržavljene banke Hypo so vzroke za zamenjavo utemeljili takole: “Nadzorni svet dvomi, da mu upravi banke in lizinške družbe podajata celovite in korektne informacije. Na žalost obstajajo dokazi, pa tudi veliko informacij, ki podajajo resne sume poneverjanj, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti,” Kot pišejo Finance, naj bi zamenjani v vrhu banke in lizinške hiše Hypo bi pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah pobirali provizijo, Avstrijci pa naj bi odkrili tudi: “nejasna nakazila denarja v Liechtenstein in podjetja v davčnih oazah, sum skritih provizij, obtožbe izsiljevanja komitentov, odobravanja posojil brez zadostnih zavarovanj in netransparentno najemanje zunanjih izvajalcev za podporne funkcije obeh družb, menda tudi nekdanjim vodilnim banke in v banki nezaželenim osebam, s čimer naj bi ogrožali tudi varnost podjetja.”

Odstavljeni nadzornik Aleš Rojs, sin znanega šmarskega upokojenega notarja Pavla Rojsa, naj bi po poročanju 24ur.com kljub nadzorni funkciji v banki  Hypo celo zastopal v pravnih zadevah. Omenjena spletna stran še navaja: “Rojs je tudi znan po eni največjih davčnih utaj v Sloveniji, ko naj bi kot pravni zastopnik Iskra Commerca utajil kar 67 milijonov nekdanjih tolarjev davka. Rojs pa je tudi nekdanji zastopnik Zorana Jankovića.” O Rojsovem zastopanju Jankovića piše tudi Požareport: “V sredo zjutraj brez besed zamenjani predsednik nadzornega sveta slovenske Hypo banke, odvetnik Aleš Rojs, je osebni odvetnik ljubljanskega župana. Spomnimo, Janković je po volilni zmagi leta 2006, ko je prvič postal župan prestolnice, vsem ljubljanskim javnim podjetjem poslal pismo, kjer je predlagal (beri: naročil), naj za odvetniške storitve poslej najemajo odvetniško pisarno Čeferin, odvetnika Miho Kozinca in odvetniško pisarno Colja& Rojs. Odvetnik Aleš Rojs je Jankovića spremljal tudi na koprskem sodišču (pred tremi leti), kjer je Janković – zaradi Mercatorja – neuspešno tožil Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Nenazadnje, Aleš Rojs je po naših zanesljivih informacijah napisal tudi famozno kazensko ovadbo zoper Bavčarja, ki sta jo vložila Zoran Janković in njegov sin Damijan, Zoran Janković pa je tudi javno napovedal Bavčarjevo aretacijo. Na podlagi te ovadbe je državni tožilec Jože Kozina zoper nekdanjega prvega človeka Istrabenza Bavčarja pozneje pripravil obtožnico, vendar jo je senat okrožnega sodišča v Ljubljani pred nekaj dnevi zavrnil.”

Požareport razkriva tudi ozadja čistke na slovenski podružnici Hypo. Po poročanju omenjenega spletnega portala naj bi šlo za: “doslej najhujši udarec vplivni navezi Senica-Kresal in zasebnim poslom družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića.” Več o tem na Požareportu , o povezavah med parom Kresal-Senica in odstavljenim vodstvom Hypo Banke pa takole pišejo Finance: “Spomnimo, Kresalova in njen življenjski sopotnik Miro Senica sta v dobrih odnosih z odstavljenim vodstvom Hypo banke, ki med poznavalci velja za »hišno banko« LDS.” Posle Mira Senice z Hypo Finance opisujejo v članku z naslovom Senica pri Hypu najel vsaj šest posojil. 

Miro Senica se je na portalu Kozjansko.info pred časom že pojavil in sicer v zvezi z  odstavitvijo Aleksandra Svetelška z mesta direktorja Petrola.

R. Č.

 

Mediji o čistki v Hypo banki: 

Dnevnik:
Bliskovita zamenjava vodilnih bankirjev slovenskega Hypa

24ur.com:
Nove čistke v Hypu?

Finance:
Kresalova naskakuje može v črnem pred Hypo banko

Avstrijci sumijo, da je slovenska uprava Hypo banke jemala skrite provizije

Senica pri Hypu najel vsaj šest posojil

Požareport:
Drama Hypo, vsaj trije naj bi slabo spali: Senica, Zemljarič in Janković

Povezave: zamenjani nadzornik Hypo banke osebni odvetnik župana Jankovića