Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predkupna pravica za Jelšingrad Ivanu Cajzku, Janko Šket resno razmišlja o kandidaturi za župana (video)


obcinski svet smarjeGlavna poudarka 25. redne seje Občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah sta bila prva obravnava predloga proračuna za leto 2010 in razprava o podelitvi predkupne pravice za dvorec Jelšingrad GIC Gradnjam oziroma Ivanu Cajzku.

Občina Šmarje pri Jelšah za leto 2010 načrtuje 11.743.604 evre prihodkov in 11.975.044 evrov odhodkov. Največji delež odhodkov bodo znova predstavljale investicije (6.151.575 evrov), pri čemer pa ni nujno, da se bodo vse investicije, ki so v proračunu, tudi izvedli. Obnova šmarskega kulturnega doma je tako odvisna od uspešnosti na razpisu Ministrstva za kulturo. Sredstva za obnovo, približno 1.400.000 evrov, so iz tega naslova skušali pridobiti že lani, a je bila njihova vloga zavrnjena. Svetnika Janka Šketa (SDS) je zmotilo, da v proračunu niso predvideni stroški, povezani s selitvijo upravnih prostorov Občine, Marjan Čuješ (SLS) je ocenil, da so odhodki, ki jih Občina načrtuje za izvedbo lokalnih volitev, prenizki. Proračun bo v javni obravnavi do 28. decembra 2009. Predlog najdete na občinskih spletnih straneh. Do naslednje seje se bo proračun bržkone nekoliko spremenil, saj so nekateri že napovedali amandmaje, ki jih je možno vložiti do januarske seje.

Ob zaključku seje so svetniki razpravljali o predlogu uveljavljanja predkupne pravice pri prodaji dvorca Jelšingrad. Po burni in pestri razpravi, v kateri je predvsem Franc Jager (SDS) zagovarjal stališče, da bi morala dvorec kupiti in obnoviti Občina, so svetniki z 12 glasovi za, 2 proti, 2 svetnika pa nista glasovala, odločili, da se predkupna pravica podeli podjetju GIC Gradnje oziroma njihovemu direktorju Ivanu Cajzku. O namenu odkupa dvorca s strani Ivana Cajzka smo na Kozjansko.info že poročali.

Svetniki so še potrdili gradnjo posebne enote otroškega vrtca, pri osnovni šoli, se seznanili s poročili nadzornega odbora in potrdili spremembe in dopolnitve Odloka o ustanovitvi JVIZ Glasbena šola Rogaška Slatina, JVIZ III. Osnovna šola Rogaška Slatina, JZ Otroški vrtec Šmarje in JVIZ Osnovna šola Šmarje pri Jelšah. Obravnavano gradivo je dostopno na spletnih straneh Občine.

V spodnjem posnetku si oglejte izjavi Franca Jagra, ki meni, da je ravnanje Občine v zvezi s podelitvijo predkupne pravice Jelšingrada nedemokratično in zavrača namige, da naj bi se za nakup dvorca zanimal sam, in Janka Šketa, ki je pojasnil kateri deli predloga proračuna so ga zmotili in potrdil, da resno razmišlja o kandidaturi za župana. 

Župan Jože Čakš je pojasnil, zakaj se občina odpoveduje predkupni pravici in odgovoril na nekaj svetniških izzivov o luknjah v proračunu.
t/v/f: Marko Kovačevič