Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gic Gradnje kupujejo Jelšingrad, cena 343.800€


Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah bo očitno dobil novega lastnika. Za nakup 90% deleža, katerega lastnik je v Švici živeči George Zečević, se zanima Ivan Cajzek, direktor podjetja Gic Gradnje iz Rogaške Slatine. S strani lastnika postavljena cena je 343.800 evrov.

Objekt ima status kulturno umetniškega spomenika, zato je Občina Šmarje pri Jelšah upravičena do predkupne pravice. Na seji občinskega sveta, ki bo v četrtek 10. decembra, bodo svetniki na predlog župana odločali o sklepu, da se ta odstopi v korist Gic Gradenj.

Občina bo v zameno od investitorja zahtevala, da se Jelšingrad nameni turistično gostinski dejavnosti,  da je del objekta odprt za oglede javnosti in da ima občina v viteški in orientalski dvorani ter na grajskem dvorišču pravico organizirati kulturne dogodke in poroke.

Občina Šmarje pri Jelšah se je torej znašla pred dilemo, ali grad ob razmeroma nizki ceni odkupiti, ali pa ga pod določenimi pogoji prepustiti v last privatnemu investitorju.

Pozitivna plat lastnega odkupa je v dejstvu, da bo slej kot prej Občina postala lastnica zemljišč okoli gradu, ki jih sedaj poseduje Sklad kmetijskih zemljišč Republike Slovenije. Tržna cena gradu vključno z okoliškimi zemljišči pa bi lahko precej presegla vrednost sedanje cene objekta, ki je v rangu sodobne hiše srednjega razreda. Pridobljena sredstva ob paketni prodaji tako gradu kot zemljišč bi blagodejno vplivala na občinski proračun.

Slaba stran takšnega scenarija  je, da v tem primeru Jelšingrad ne bi zaživel še vsaj osem let. Zemljišča okoli gradu je namreč v desetletni najem pred časom vzel lokalnih golf klub, zato se skupna prodaja gradu in zemljišč do izteka pogodbe zdi malo verjetna.

Kakorkoli, odločitev, kaj se bo zgodilo z dolga leta spečo jelšingrajsko kraljično, je v rokah šmarskih občinskih svetnikov.