Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Literarni večer na kvadrat na Kozjanski domačiji


literarni_vecer_kozjanska_domacija_1Ob Tednu starih obrti in običajev 2016 so na Kozjanski domačiji v Dobju pri Planini že petič pripravili literarni večer. Vsako leto izberejo literata, kulturnika, ki je povezan s kozjanskimi kraji. Gostili so že Milenka Straška, Janeza Medveška, Marijo Gubenšek, Ivanka Uduč, letos pa sta večer sooblikovala kar dva avtorja – aforista, Jože Mastnak-Marjan z Blagovne in Tonči Babič iz Bistrice ob Sotli.

Jože Mastnak – Marjan je doma na Blagovni pri Šentjurju. Poleg zbirke AUA – zbirke aforizmov, ugank in anagramov ter knjige Fore za jurja, ki jo je izdal skupaj z Gregorjem Bezenškom, je pred desetletjem izdali tudi zanimiv roman Bufonija – dežela sivorjavih kvak. V njegovi literaturi se kaže družbena angažiranost, ki jo sicer kaže tudi v svojem življenju – razen v Šentjurju je aktiven v svojem kraju Blagovna, za katero je med drugim tudi pomagal narediti turistično zgibanko v okviru Guzajevih poti.

Z aforizmi obogati marsikatero prireditev, objavlja jih v vsakoletnem zborniku Literarnega društva Šentjur. Je tudi dobitnik nagrade »Srebrni Aritas« na festivalu satire in humorja leta 2001.

Tonči Babič prihaja iz Bistrice ob Sotli, kjer ga že več let poznajo kot izvrstnega literata, ki piše ne samo aforizme, ampak tudi pesmi, skeče in igre. Je pevec mešanega pevskega zbora, tudi cerkvenega zbora ter član dramske skupine. Izdal je knjigo aforizmov »40 stopinj«, v kateri je zbral 480 aforizmov, umeščenih pod 40 tem. Predstavil jih je v domačih krajih, pa tudi na Goričkem, in povsod so aforizmi gledalce navdušili. Za svoje delo v kraju je pred leti prejel občinsko priznanje.

literarni_vecer_kozjanska_domacija_2

Voditeljica večera, Veronika Gradišek, je večer zastavila v 4 delih: v prvem je oba avtorja skozi pogovor predstavila obiskovalcem, v drugem je zazvenel ti. aforistični dvospev z naslovom »Tukaj je vredno živeti« na teme doma, domoljubja, domovine, družbe in države. V tretjem delu sta bila avtorja postavljena iz oči v oči z nagajivimi hipotetičnimi življenjskimi vprašanji in v odgovorih nanje sta na veselje gledalcev pokazala svojo veliko izvirnost, hudomušnost in besedno veščost. V četrtem delu sta sprejela literarni izziv in na enake iztočnice ter slovenske pregovore izpeljala bistroumna aforistična nadaljevanja, ob katerih sta požela spontane aplavze.

Za glasbene predahe so z domoljubnimi melodijami v narodnozabavnem melosu poskrbeli Trije vragi (Karmen Gajšek z Drenskega Rebra, Matej Božičnik iz Koprivnice pri Krškem in Franci Novak iz Dobležič), za to priložnost pa se jim je pridružil še Karli Koželj iz Vrenske Gorce, član nekdanjega ansambla Nasmeh.

Obiskovalcem so na Kozjanski domačiji v duhu domačnosti ponovno postregli z lesnikami v čokoladi, ki so prava prispodoba trpko-sladkih aforističnih resnic in življenja samega.

Vir in foto: Roman Gradišek