Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Člani KS-Orans iz Bistrice ob Sotli prekolesarili Parenzano


Minuli konec tedna so se člani kolesarske sekcije Orans iz Bistrice ob Sotli odpravili na zanimivo kolesarsko dogodivščino in sicer na dvodnevno kolesarjenje od Trsta do Poreča. Pot, ki se imenuje »PARENZANA«, je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi (širine 760 mm), povezovala je Trst in Poreč ter postala simbol prijateljstva med slovenskimi, italijanskimi in hrvaškimi občinami.

Parenzana je obratovala med leti 1902 in 1935, ob izbruhu gospodarske krize pa je bila ukinjena. Vodi skozi stara mesta in vasi, ob morju ter med vinogradi in nasadi oljk. Speljana je skozi kratke, osvetljene, urejene in neurejene predore, prečka številne doline in se vzpenja prek gričev.

Kar 14 članov KS-Orans se je minulo soboto zjutraj odpravilo na pot. Kolesarjenje so začeli pri železniškem muzeju »Campo Marzio« v Trstu. Ko so se prebili skozi gost tovorni promet, skozi ogromno industrijsko cono in skozi pristanišče, je pot postajala vse bolj zanimiva. Najprej jih je očarala čudovita morska vasica Muggia, skozi katero jih je vodila pot, ki se je nadaljevala ob slovenski obali do Izole, skozi čudovite Portoroške tunele in čez soline do Savudrije.

Kolesarjem je bilo naklonjeno tudi vreme, saj so bile temperature prav poletne. Tako so se ob koncu prvega dne lahko osvežili v morju. Naslednji dan so si ogledali še čudovita kraja Grožnjan in Motovun, ki sta res nekaj posebnega. Omeniti pa je vredno tudi zanimivo dogodivščino, ko so na 50 metrskem nasipu, preko katerega so peljali, predrli kar sedem gum. Po 152 prevoženih kilometrih so prišli do cilja – Poreča. Ob zaključku dvodnevne avanture so se v morju okopali in polni lepih vtisov zaključili še eno nepozabno kolesarsko dogodivščino.

Vir in foto: Kolesarska sekcija Orans

Pripravil: eH