Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7. mednarodne Buč’nce v Šentjurju (foto, video)


V soboto, 20. oktobra 2013, se je v Šentjurju odvila že 7. tradicionalna mednarodna prireditev Bučn’ce. Na trgu pred občinsko stavbo so se predstavili številni razstavljavci s svojimi izdelki, šest ekip pa se je pomerilo tudi v kuhanju bučne juhe.

Megleno in hladno sobotno jutro ni odvrnilo številnih razstavljavcev in nastopajočih od udeležbe na 7. Mednarodnih Bučn’cah. Bučn’ce so prireditev, katerih rdeča nit so buče, bučnice, izdelki iz buč in jedi iz buč. Prireditev sta tudi letos organizirala Ljudska univerza Šentjur in Šentjurčan.  Na prireditvi so nastopili številni mladi in malo manj mladi ustvarjalci. Predstavili so se Mladinska folklorna skupina Lintvar, harmonikar in klarinetist iz OŠ Slivnica pri Celju, otroška plesna skupina Zumba bučke, prvič so se zbranim obiskovalcem predstavili tudi mladi citrarji pod vodstvom Jasmine Levičar, nastopile pa so tudi legende šentjurske narodno-zabavne glasbe Šentjurski muzikanti. Glavni nastopajoči ansambel dneva so bili Navihani muzikanti.

Med stojnicami je bilo moč najti tudi stojnico krajanov Kikinde, ki v svojem kraju vsako leto prirejajo »Dan luduje« ali po naše »buče«, te prireditve pa se vsako leto udeležijo tudi krajani Šentjurja. 

 

 

Na prireditvi so izbirali najlepše rože v občini Šentjur na natečaju v reviji Šentjurčan po mnenju strokovne žirije, imenovane s strani revije Šentjurčan in Vrtnarstva Valner ter po mnenju bralcev revije Šentjurčan. Prav tako so na sami prireditvi izbirali tudi najtežjo in najdaljšo bučo, vendar konkurenca ni bila velika, saj se je v kategoriji za najdaljšo bučo pomerila samo ena, medtem ko sta se v kategoriji za najtežjo bučo pomerili zgolj dve. Skozi celo prireditev pa je šest ekip tekmovalo v kuhanju bučne juhe. Po mnenju strokovne komisije je 3. mesto zasedla ekipa iz Planinskega društva Šentjur, 2. mesto so si »prikuhale« članice Društva kmetic Ajda iz Šmarja pri Jelšah, 1. mesto pa člani Razvojne agencije Kozjansko, ki so svoj zmagoviti recept našli v sto let stari kuharski knjigi. 

Vabljeni k ogledu fotogalerije (KLIK!)

v/t/f: Dejan Hribernik