Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S prireditve 40 let košarke v Šentjurju (foto + video)


 

Leta 1969 so v Šentjurju pri Telovadnem društvu Partizan ustanovili košarkarsko sekcijo, dandanes pa je Košarkarski klub Šentjur pred 10. zaporedno sezono v prvem slovenskem kakovostnem košarkarskem rangu. Ob tej priložnosti je današnji nosilec košarkarske dejavnosti v kraju organiziral košarkarsko druženje generacij košarkarjev, košarkaric in ostalih sopotnikov košarke v teh krajih.

Organizatorjem je bilo vreme naklonjeno, tako da so lahko prireditev pripravili na zunanjih športnih površinah. Na improviziranem igrišču so se družili mladi igralci in igralke vseh kategorij podmladkov. Za najmlajše pa so v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije izvedli tudi t.i. »igrivo košarko«.

Na sosednjem košarkarskem igrišču z umetno podlago so se družile članske generacije do 35, do 50 in nad 50 let, vendar tokrat rezultat resnično ni bil v ospredju. Tako sta se dve od treh tekem celo končali neodločeno, prisotni pa so lahko uživali v številnih lepih potezah.

Predstavila se je tudi članska zasedba, ki trenira pod vodstvom Damjana Novakovića, ki ga je v ekshibicijskem metanju trojk nepričakovano premagal legendarni tehnični vodja Slavko Pečenko.

Pod šotorom na malonogometnem igrišču je sledil še t.i. tretji polčas s projekcijo številnih slik, ki jih je zbral Bogdan Rahten, ki pripravlja tudi zbornik, in so obudile marsikateri spomin, vrhunec pa je bila podelitev priznanj, ki jih je izročil Jože Palčnik, ki je na čelu kluba od leta 2002.

Prejele so jih naslednje organizacije: Alpos d.d., Kemoplast d.o.o., Košarkarska zveza Slovenije in Občina Šentjur.

Med posamezniki so to bili: Mirjan Bevc – nekdanji trener, podpornik košarke kot direktor Alposa in tudi predsednik KZS, Peter Lapornik – predsednik kluba v letih 1993 in 2001, ko je klub napredoval iz četrte v prvo ligo, Slavko Pečenko – večdesetletni aktivni organizacijski delavec, Danilo Razboršek – nekdanji trener in večdesetletni aktivni organizacijski delavec in Leopold Škorjanc – pri “pravi” košarkarski trener v Šentjurju.

Šentjurska košarka se lahko pohvali kar s tremi igralci, ki so na evropskih prvenstvih mlajših selekcij posegli po medaljah (Davorin Škornik – zlato na EP do 20 let leta 2000, Stanko Sebič – zlato na EP do 20 let leta 2004, Matej Krušič – bron na EP do 18 let leta 2006). Prvi košarkarski vzornik Šentjurčanov je bil nedvomno Branko Čretnik, ki je v petdesetih letih igral za ljubljanski Železničar in zbral 10 nastopov za državno vrsto Jugoslavije. Med večje uspehe lahko štejemo tudi nastop Jureta Škorjanca v republiški reprezentanci na igrah bratstva in enotnosti (soigralec Jure Zdovc), bron Jožeta Prezlja na mladinskem državnem prvenstvu Jugoslavije, Sandi Čebular pa je prvi, ki je zaigral za člansko reprezentanco Slovenije.

Uspešna so bila tudi dekleta. Prva Šentjurčanka, ki je zaigrala v 2. jugoslovanski ligi, in sicer v ekipi Rogaške Slatine, je bila Marjeta Čujež. Za najuspešnejšo košarkarico velja Alenka Potočnik Anžič, ki je s celjsko ekipo zbrala več naslovov državnih članskih prvakinj in precej nastopov za državno vrsto. V sezoni 1994/95 so mlajše pionirke OŠ Franja Malgaja pod vodstvom Nade Adžić osvojile 2. mesto. V časih ŽKK Šentjur-Šmarje, pa so kadetinje, starejše in mlajše pionirke pod vodstvom Janija Čedeta, Boštjana Kočarja in Tatjane Kampuš večkrat osvojile 2. in 3. mesta.

Šentjurčani se uspešno udejstvujejo tudi kot trenerji, saj je Boštjan Kočar doslej vodil državno vrsto kadetinj in s spletom okoliščin tudi članic, Dejan Mihevc pa je vodil kadetsko reprezentanco Slovenije. 

Številni mladi košarkarji so doslej že nosili reprezentančni dres, ne smemo pa pozabiti niti na uspehe rekreativnih košarkarjev, ki so v regionalni ligi stalnica v vrhu lestvic, kakor tudi ne organizacije reprezentančne tekme med Slovenijo in Madžarsko leta 1996.

 

Povezava k fotogaleriji s prireditve

Povezava k posebnemu nastopu – javljanja s stadionov Jugoslavije