Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Ponikvi slavnostno odprli prenovljeno vaško jedro (foto in video)


Minulo nedeljo je na Ponikvi potekalo odprtje prenovljenega vaškega jedra. Več mesecev je namreč potekala temeljita prenova, ki je obsegala prenovo in ureditev trga, prestavitev spomenika NOB, ureditev družabne oaze s postavitvijo paviljona, ureditev starega obzidja in poti do pokopališča ter ureditev meteorne kanalizacije s prenovo in prilagoditvijo elektrovodov z javno razsvetljavo.

Slavnostne otvoritve, ki je bila po sveti maši, so se udeležili visoki predstavniki občine in krajevne skupnosti, med njimi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, vodja delovne skupine za pripravo programa Slomškovega leta v Občini Šentjur 2012 mag. Alojzij Kačičnik, arhitekt in projektant projekta ureditve vaškega jedra akademik Marko Mušič, župnik, odprtja pa sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, generalni direktor policije Stanislav Veniger in številni ostali.

V nagovoru je župan mag. Marko Diaci poudaril povezovalni in ostale pomene, ki ga trgi in jedra imajo za kraje, in je prepričan, da bo novi trg združeval tudi Ponkovljane. Župnik in vodja delovne skupine za pripravo programa Slomškovega leta mag. Alojzij Kačičnik sta v nagovoru poudarila poseben pomen ureditve vaškega jedra v Slomškovem letu, v katerem je bilo od lanskega do letošnjega novembra izvedenih preko dvajset prireditev. Akademik Marko Mušič, arhitekt in projektant projekta ureditve vaškega jedra, je prisotnim pripravil povzetek glavne arhitekturne karakteristike novega trga ter povedal, da je navdih za paviljon dobil v prižnici cerkve sv. Martina na Ponikvi in obliko prenesel na nov paviljon, ki smiselno zaključuje trg. Trg je blagoslovil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

 

Posebej velja izpostaviti kulturni program, v katerem so sodelovali Mešani pevski zbor Sonček, cerkveni pevski zbor, Pihalni orkester Šentjur in člani dramskega krožka OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki so kljub hladnemu vremenu izvrstno uprizorili del predstave z naslovom Učilnica pod orehi.

Prenovljeno vaško jedro je blagoslovil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek
Prenovljeno vaško jedro je blagoslovil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek

Investicija Ureditve vaškega jedra na Ponikvi – 1. faza, je z vključenim DDV vredna 548.315 evrov. V znesek so všteti vsi dejanski nastali stroški (projektna dokumentacija PGD in PZI, gradbeno-obrtniška dela, izvedba nadzora vključno z prestavitvijo spomenika NOB). Dodatno pa so se izvajala še arheološka izkopavanja po odločbi Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport – Območne enote Celje, v vrednosti 23.761 evrov (z DDV).

Slavnostni prerez traku
Slavnostni prerez traku

Občina Šentjur je na javnem razpisu iz naslova ukrepa 322 Obnova in razvoj vsi, Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja – ukrep Obnova in razvoj vasi za projekt Ureditev vaškega jedra na Ponikvi – 1. faza – uspešno pridobila namenskih nepovratnih sredstev v znesku dobrih 412.123 evrov. Omenjena sredstva so bila odobrena izključno za dela v okviru urejanja vaškega jedra.

Pred kamero smo povabili župana občine Šentjur mag. Marka Diacia ter arhitekta akademika Marka Mušiča, ki sta povedala več o investiciji in namembnosti ter pomenu novitet na Ponikvi. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku. 

 
 
v/t/f: Egon Horvat 
Vir: Občina Šentjur