Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rok za »gerke« se bliža


 

Do konca septembra imajo nosilci kmetij čas, da v register kmetijskih gospodarstev posredujejo podatke o svojem namestniku in gospodinjstvih, katerih eden ali več članov se na kmetiji ukvarja s kmetijsko dejavnostjo.

Razlog za posredovanje podatkov je, da Zakon o kmetijstvu na novo določa kmetijo kot obliko kmetijskega gospodarstva, na katerem se eno ali več gospodinjstev ukvarja s kmetijsko dejavnostjo. Na eni kmetiji je lahko, ne glede na naslov gospodinjstva, vpisanih več gospodinjstev, posamezno gospodinjstvo pa je lahko vpisano le na eni kmetiji.

Podatke je treba posredovati na posebnem obrazcu, ki je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dostopen pa je tudi na upravnih enotah ter na enotah kmetijsko svetovalne službe.

Člani kmetije so člani vseh gospodinjstev na kmetiji, ki so starejši od 15 let. Podatki o članih kmetije se v register kmetijskih gospodarstev prenesejo iz evidence gospodinjstev, v katero posamezniki sporočajo podatke o gospodinjstvih na podlagi predpisov o prijavi stalnega prebivališča. Vsaka selitev v ali iz gospodinjstva pomeni spremembo podatkov v evidenci gospodinjstev in s tem hkrati tudi spremembo podatkov o članih kmetije v registru kmetijskih gospodarstev.

Člani kmetije, ki so lastniki oziroma solastniki kmetije, določijo nosilca in njegovega namestnika. Če na kmetiji razen nosilca ni drugih članov kmetije, starejših od 18 let, namestnika nosilca ni treba določiti. Namestnik prevzame pravice in obveznosti nosilca kmetijskega gospodarstva, ko nosilca ni več ali ko nosilec postane začasno ali trajno opravilno nesposoben. Podatkov o namestniku nosilca ni treba posredovati samostojnim podjetnikom posameznikom, pravnim osebam ter kmetijskim gospodarstvom, ki imajo v uporabi planine in skupne pašnike.

 

*na sliki je poljubni motiv obdelovalnih površin v bližini Voglajne; foto: bR