Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S 17. seje OS Dobje


 

Dnevni red julijske seje je bil bolj lahkoten: v prvi uri so dobjanski občinski svetniki »prebavili« kar 10 točk dnevnega reda. Med drugim so sprejeli znižanje plačila staršev za vrtec med počitnicami, letni program športa in potrdili letošnje občinske nagrajence. Na slavnostni seji, ki bo 19. julija, bodo podelili občinski priznanji Ivanu Tovorniku iz Škarnic in Mileni Gradič iz Lažiš. Za zlato plaketo in častnega občana letos predlogov ni bilo.

Tudi pri obravnavi programa odvajanja komunalnih odplak ni bilo večjih težav. Izvirna je rešitev, ki jo je predlagal Čadej (SD), naj se občanom omogoči, da bodo v prehodnem obdobju praznili svoje greznice kar v zbiralnik rastlinske čistilne naprave (RČN). Podžupan Leskovšek temu predlogu ni nasprotoval, nihče pa tudi ni izrazil pomisleka, da bi takšni »zalogaji« lahko zadušili RČN.

Kdo je prvi, Nadzorni odbor ali Občinski svet?
Predsednik Nadzornega odbora g. Žibret na zaključni račun proračuna 2008 ni imel večjih pripomb, obljubil pa je, da bodo nadzorniki investicijo v večnamenski objekt temeljiteje pregledali do konca tega leta. Zapletlo se je pri zahtevi Čadeja, ki z ustnim podajanjem poročila NO ni bil zadovoljen in je predlagal, da se poročilo v prihodnje predloži svetnikom skupaj z zaključnim računom. Sledila je presenetljiva razlaga direktorice OU Andreje in občinske pravnice Irene, da to ne bo šlo, ker da je NO neodvisen organ in lahko poda poročilo, kakor hoče in kadar hoče. In pri tem je tudi ostalo.
Vsebinske pripombe na zaključni račun (prihodkov je bilo za 900 000 €, odhodkov pa za 976 000 €) sta imela Karl Čadej in Natlija Plemenitaš Fuchs (NPF). Čadeja je motilo, ker se nikjer ne vidi, od kod je bilo pokritih 76 000 € proračunskega primanjkljaja, NPF pa dejstvo, da je bilo 60 000 € brez rebalansa potrošenih za ceste namesto za RČN. Pojasnilo direktorice Andreje: razlika je prišla iz depozitov iz prejšnjih let, rebalans pa ni bil potreben, ker se je sporna postavka znižala in ne zvišala. NPF je tudi zanimalo, od kod 2000 € za uspešnost podžupana, ko pa kot funkcionar do nje nima pravice. Pojasnilo podžupana: gre za napako, za plačilo nadur.

Problematičen občinski režijski obrat
V problem režijskega obrata se je poglobila NPF in ugotovila, da so pogodbena plačila podžupanu Leskovšku (do 100 ur mesečno) po 9,5€ za uro nezakonita in previsoka. Sledila je »domačijska« razprava, da Leskovšek to delo (upravljanje vodovoda) opravlja uspešno že 27 let, veliko dela tudi ponoči in v slabem vremenu, da je to za Občino in občane najcenejša in optimalna rešitev oziroma, da druge ustreznejše rešitve enostavno ni … Razprava se je končala v duhu Čadejeve izjave, da naj župan dela tako, da bodo občani imeli vodo, pa zakonitost gor ali dol. Občinska uprava pa bo tudi razmislila, kako za upravljanje vodovoda usposobiti človeka, ki bi počasi moral zamenjati Leskovška.

Zašiljeni
Karel Čadej
je praktičen politik: »Župan naj dela tako, da voda bo.«
Podžupan Leskovšek ni cinker: »Še nikoli nisem nikogar prijavil inšpekciji in ga tudi sedaj nisem in ne bom.«

Cinkarniški strupi v Dobju
Ob dobjanski obrtni coni se je znašlo nekaj kamionov gradbenih odpadkov, ki izvirajo iz okolice Cinkarne. Matej Gračnar je pridobil vrsto informacij, da ti odpadki zelo verjetno vsebujejo večkratno kritično količino strupenih kovin svinca, kadmija, cinka, arzena …, občinska uprava pa ni ukrepala, čeprav je vse vedela. Inšpektorje so morali poklicati občani sami.
Sledila je »strupena« razprava, v kateri sta Gračnar in NPF vztrajala, da je občinska uprava povsem neodgovorna, nasprotna stan pa (David Salobir), da sta oba svetnika spletkarja, da je »leša« in podobnih cinkarniških materialov po Dobju še veliko in da tudi celjski Tehnopolis stoji na njih, pa ni težav (župan Salobir).
Nepomirjeni občinski svetniki so zadevo prepustili okoljski državni inšpekciji.

Sejo je pomirljivo zaključil župan Salobir s čestitko in povabilom na občinski praznik.

t/f: FK / Šentjurske novice