Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur: 28. 10. 2024


Objavljamo izbor dogodkov, ki so se zgodili na območju Policijske postaje Šentjur v zadnjem tednu dni in so nam bili z njihove strani posredovani.

V času med 20. in 27. oktobrom se je na območju Policijske postaje Šentjur pripetilo sedem prometnih nesreč. V enem primeru je bil udeleženec lažje telesno poškodovan, v ostalih šestih primerih pa je v prometnih nesrečah nastala le materialna škoda.

Dne 26. oktobra so imeli policisti pri nadzoru cestnega prometa na cesti Šentjur – Planina pri Sevnici v postopku voznika osebnega avtomobila, kateremu je po opravljenem preizkusu alkoholiziranosti alkotest pokazal rezultat 0.86 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Zoper voznika je bil podan obdolžilni predlog na sodišče.

Dne 21. oktobra je občan na cesti v Šentjurju našel denarnico z vsebino in jo prinesel na PP Šentjur. Na podlagi dokumentov v denarnici je bil ugotovljen lastnik, ki je bil o najdbi obveščen in je prišel po denarnico.

Dne 23. oktobra so bili policisti obveščeni o tatvini večje količine plina, kar je ugotovil delavec Adriaplina, ki je želel kontrolirati plinomer in ugotovil, da je le ta namerno deformiran tako, da ne meri več pretoka oziroma porabe plina. Opravljen je bil ogled kraja kaznivega dejanja. Zoper storilca dejanja bodo policisti podali kazensko ovadbo na sodišče.

Dne 24. oktobra so bili policisti obveščeni, da so v osnovni šoli dvema učencema odvzeli pirotehnična sredstva in sicer 73 petard.  Na kraj odšel policist, ki je petarde zasegel. Ker sta imela pirotehnična sredstva v lasti otroka, bodo policisti uvedli prekrškovni postopek zoper njune starše.

Dne 26. oktobra je na policijsko postajo Šentjur prišel oškodovanec, ki je bil telesno poškodovan.

Ugotovljeno je bilo, da je v gostinskem lokalu v Šentjurju najprej prišlo do verbalnega spora med neznancem in oškodovancem. Kršitelj je nato pričakal oškodovanca pred gostinskim lokalom, kjer je z njim fizično obračunal. Policisti bodo zoper kršitelja uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Dne 26. oktobra je na PP Šentjur poklicala občanka in povedala, da je na območju Bohorja izgubila avtomobilski ključ vozila znamke Škoda. Policisti naprošajo, da ga v primeru najdbe prinesete na policijsko postajo, ki bo o najdbi obvestila lastnico.

Preventivni napotki pred vlomi

V tem letnem času, s skrajšanjem svetlega dela dneva, policisti vsako leto beležijo rast števila vlomov v stanovanjske objekte. S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko zmanjšate tveganje izpostavljenosti kaznivim dejanjem in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše in druge tatvine.

Nasveti, v času, ko vas ni doma:

  • Pred odhodom zaprete in zaklenete vsa vrata in okna
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje. Dnevno naj praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone, video domofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.