Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so cene prodanih in razpoložljivih stanovanj na Kozjanskem in Obsotelju. Preverite vrednost vašega stanovanja


Na podlagi novega poskusnega računa vrednosti nepremičnin, ki ga je objavila Geodetska uprava RS na portalu e-prostor, lahko preverite, kolikšno vrednost država pripisuje vaši hiši ali stanovanju. Država bo načeloma te podatke uporabila pri predvideni uvedbi nepremičninskega davka.

Po pregledu trga s stanovanjskimi hišami, smo pregledali tudi kupo-prodajne posle z rabljenimi stanovanji v osmih občinah Kozjanskega in Obsotelja v tekočem letu. Koliko poslov je bilo sklenjenih letos in kakšna je trenutna ponudba na trgu, preverite v nadaljevanju.

Na območju Kozjanskega in Obsotelja je bilo v letu 2024 sklenjenih 33 kupo-prodajnih poslov z rabljenimi stanovanji in 103 posli s hišami. Največ stanovanj je bilo prodanih v občinah Rogaška Slatina (9), Šmarje pri Jelšah (8) in Šentjur (6). V Bistrici ob Sotli in Dobju letos še ni prišlo do prodaje stanovanja.

Cene letos prodanih stanovanj se gibljejo nekje med 60 in 100 tisoč evri. Sedem poslov je bilo v višini nad sto tisočaki, najde se pa tudi kakšen posel v vrednosti 50, 40 ali pa celo 30 tisoč evrov.

Najdražji posel znašal 140.000 evrov

Najdražji stanovanjski posel na območju Kozjanskega in Obsotelja je v letošnjem letu znašal 140.000 evrov. V središču Šentjurja je bilo marca prodano 192 kvadratnih metrov veliko stanovanje v stavbi, zgrajeni leta 1900. Zraven pripada še garaža in 224 kvadratnih metrov dodatnega zemljišča.

Sledita dva posla vrednosti 130.000 evrov. Prav tako v Šentjurju je bilo julija za ta denar prodano 68 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v Podčetrtku pa so za isto ceno marca sklenili posel za prodajo 88 kvadratnih metrov velikega stanovanja, ki mu pripada še 77 kvadratnih metrov dodatnih površin.

Najdražji posel v Šmarju pri Jelšah se je sklenil februarja. Za 123.200 evrov sta bili prodani dve stanovanji skupne površine 171 kvadratnih metrov, zgrajeni leta 2022, zraven pa je kupec prejel še 36 kvadratnih metrov dodatnih zemljišč.

V Rogaški Slatini je samo en posel za par tisočakov presegel mejo sto tisoč evrov. V juliju se je prodalo 64 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Cene večine ostalih poslov v občini so se gibale nekje med 60 in 90 tisoč evri.

V Rogatcu so cene prodanih stanovanj znašale med 28 in 62 tisoč evri, v Kozjem pa so prodali dve stanovanji v vrednosti 55 in 60 tisoč evrov.

Kako pa je s trenutno ponudbo na trgu?

Koliko boste morali odšteti, če se trenutno spuščate v nakup stanovanja? Na največjem slovenskem portalu za nakup nepremičnin nepremicnine.net se na območju Upravne enote Šmarje pri Jelšah prodaja 21, na območju UE Šentjur pa 8 stanovanj. Večina od teh je v rangu do 200 tisočakov, šest pa v rangu od 200 do 400 tisoč evrov.

Trenutno najdražje stanovanje na nepremičninskem portalu se prodaja v Šmarju pri Jelšah za 330.000 evrov. Za toliko denarja dobite štirisobno 192 kvadratnih metrov veliko stanovanje na vrhu občinske stavbe z razgledom na kalvarijo.

Na območju Šentjurja in Rogaške Slatine se po ceni med 290 in 345 tisoč evri prodaja nekaj 3,5 in 4 sobnih stanovanj, ki se nahajajo v novih stavbah, potem pa so tukaj še cenovno bolj dostopna stanovanja pod 200 tisoč evri.

Stanovanje na Aškerčevem trgu v Šmarju; vir foto: nepremicnine.net

V centru Rogaške Slatine je za slabih 115 tisoč evrov na voljo leta 1997 adaptirano trosobno stanovanje velikosti 66 kvadratnih metrov. Za točno sto tisočakov pa na Aškerčevem trgu v Šmarju dobite 136 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje, ki je bilo adaptirano leta 1999.

Cene se še dodatno znižajo, če iščemo stanovanja izven večjih središč. V kraju Donačka Gora se za “samo” 65 tisočakov prodaja 50 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje, ki je bilo adaptirano leta 2008.

Preberite tudi:

Za toliko se prodajajo hiše na Kozjansko-Obsoteljskem. Koliko je vredna vaša hiša?