Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za toliko se prodajajo hiše na Kozjansko-Obsoteljskem. Koliko je vredna vaša hiša?


Geodetska uprava RS je nedavno na svojem portalu e-prostor objavila poskusni izračun vrednosti nepremičnin, na podlagi katerega lahko pogledate, kolikšno vrednost država pripisuje vaši hiši ali stanovanju. Država bo načeloma te podatke uporabila pri predvideni uvedbi nepremičninskega davka.

V prvih urah po objavi se je portal zaradi prevelikega zanimanja sesul, medtem ko danes njegova dostopnost več ne bi smela biti problem.

Mi pa se tokrat osredotočamo na posle z nepremičninami, natančneje obstoječimi stanovanjskimi hišami in pripadajočimi objekti, oziroma zemljišči na območju osmih občin Kozjanskega in Obsotelja. Tukaj so bile v letu 2024 prodane 103 hiše in 33 stanovanj, največ v občinah Šentjur (40) in Šmarje pri Jelšah (39).

V letu 2024 se cene sklenjenih poslov s stanovanjskimi hišami na območju KiO gibljejo med 50.000 in 200.000 evri, posamezne hiše, predvsem kmetijske domačije s pripadajočimi kmetijskimi objekti in zemljo, pa dosegajo tudi 300 tisoč evrov in več.

Praviloma je tako, da cene z oddaljenostjo od regijskega središča, mesta Celje, padajo. Najvišje cene imajo tako hiše, prodane na Proseniškem in okolici, vzhodno so že cenejše do Rogaške Slatine, kjer se spet nekoliko podražijo, a poslov je v tej občini občutno manj kot v Šmarju ali Šentjurju. Nič čudnega, saj lastniki na nepremičninskih portalih vztrajajo pri očitno previsokih cenah – tudi 400 tisočakov ali več, kar pa v Rogaški Slatini trenutno očitno ni realno. Še pred leti je morda bilo, ko so nepremičnine po Slatini za visoke cene kupovali premožni ruski državljani.

Termam Olimia navkljub cene stanovanjskih hiš v Podčetrtku ne izstopajo iz povprečja, občutno pa padajo proti jugu, torej proti občinam Kozje in Bistrica ob Sotli. Tukaj je poslov s hišami letos res za vzorec, prodajajo se 150 let stare domačije po skoraj simboličnih cenah.

Najvišji posel s stanovanjsko hišo: 362 tisoč evrov

Najvišja kupo-prodajna pogodba na območju Kozjanskega in Obsotelja je znašala 362 tisoč evrov za hišo na Proseniškem. Gre za leta 2006 zgrajen objekt s površino 133 m² in površino parcele ob stavbi 683 m². Za primerjavo, v Spodnjem Negonju se je prodala najdražja hiša letos v občini Rogaška Slatina. Za ceno 266 tisočakov objekt površine 209 m² iz leta 2001 s kmetijskima parcelama velikosti okoli 1.200 m².

V občini Šmarje pri Jelšah je, morda presenetljivo, a glede na starost niti ne, bila najdražja hiša prodana na Babni Gori: skoraj nov, leta 2021 zgrajen stanovanjski objekt površine 91 m² s 552 m² pripadajočega zemljišča in 117 m² kmetijskega zemljišča. Na severu občine, na Sladki Gori, je stanovanjska hiša, zgrajena leta 1974, s 142 m² površine in 1.500 m² pripadajočega zemljišča dosegla ceno 174 tisoč evrov.

Po ceni navedene hiše prekaša kmečko posestvo v Olimju. Stanovanjska hiša, 264 m² iz leta 2008 s precej starejšim kmetijskim objektom 140 m², 240 m² kmetijskega zemljišča in skoraj tremi hektarji gozda so bili prodani za okroglih 300 tisoč evrov. Druge kmetijske domačije na tem območju so se prodajale bistveno ceneje. Še najdražje večje kmetijsko posestvo v Prelaskem za 188 tisoč evrov.

V Sv. Juriju, občina Rogatec, je bila stanovanjska hiša prodana za zglednih 166 tisočakov. Na območju občin Kozje, Bistrica ob Sotli in Dobje ni bilo večjih poslov. Za občutek: v trgu Pilštanj v občini Kozje se je stanovanjska hiša, zgrajena v letih po 2. svetovni vojni s kmetijskima objektoma in nekaj zemlje prodala za 40 tisoč evrov. V Bistrici ob Sotli pa 170 let hiša za 30 tisoč evrov.

In obstoječa ponudba na trgu?

Kakšne vsote za svoje hiše skušajo prodajalci doseči na območju občin Kozjanskega in Obsotelja, smo pisali že dvakrat, pri čemer smo izpostavljali predvsem nadpovprečno visoke ponudbe.

Pričakovane cene s strani prodajalcev na portalu nepremicnine.net v povprečju presegajo dejanske prodajne cene na tem območju. Pri najvišjih cenah vztrajajo v Rogaški Slatini, a praktično vse hiše, katerih cena se vrti okoli pol milijona evrov ali celo več, kupca niso našle od našega prvega članka pred več kot letom dni. Prvih 10 hiš z najvišjimi pričakovanimi cenami v UE Šmarje pri Jelšah, vse nad 400 tisočaki, so ravno iz občine Rogaška Slatina.

Hiša z bazenom v Platinovcu (Grobelno) v občini Šmarje pri Jelšah je naprodaj za ceno 310 tisoč evrov. (vir foto: nepremicnine.net)

V Občinah Rogatec in Kozje se najdejo tudi hiše, za katere lastniki pričakujejo čez 300 tisočakov, ena takšna je tudi v Pristavi pri Mestinju in v Platinovcu v občini Šmarje pri Jelšah, z lepim bazenom.

V sosednji upravni enoti Šentjur pri Celju se veliko kmetijsko posestvo v Zagaju pri Ponikvi prodaja za 1,425 milijona evrov. Velika stanovanjska hiša iz leta 2005 v Primožu pri Šentjurju pa za pet tisočakov manj od pol milijona evrov.

Na območju obeh naših upravnih enot pa se že povsem spodobne stanovanjske hiše najde tudi po prodajni ceni okoli 150 do 200 tisoč evrov.

Kaj pa posli s stanovanji, njihove cene ter razpoložljivost na trgu? O tem naslednjič.