Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan odprtih vrat na Srednji poklicni in strokovni šoli Šolskega centra Šentjur: “Želimo, da osnovnošolci začutijo utrip šole.” (foto)


Edina srednja šola v Šentjurju je v četrtek za osnovnošolce organizirala dan odprtih vrat, kjer so jim skozi delavnice predstavili raznolike poklice, za katere se je možno pri njih izobraževati.

Na Srednji poklicni in strokovni šoli Šolskega centra Šentjur so v četrtek dopoldan izvedli dan odprtih vrat za osnovnošolce, ob tem pa so njihovi dijaki imeli naravoslovni dan. V okviru dogodka so otrokom različne teme predstavljali tudi zunanji izvajalci. Med drugim so šolarji spoznali toplarje – kozolce na Slovenskem in informacije o oskrbi, varstvu in pomenu čebel, daleč največ dijakov pa se je udeležilo predavanja o prevzemu kmetije, kjer so jim predstavili tudi razpise, ki so aktualni za mladega kmeta.

Osnovnošolci so se v okviru dneva odprtih vrat z naslovom “Možnosti trajnostnega razvoja za podeželje: Inovativne rešitve za prihodnost” lahko preizkusili v slaščičarski, kmetijski, živilski, veterinarski in kmetijski delavnici.

Na njihovi srednji šoli se je možno šolati na programih kmetijsko-podjetniški tehnik, živilsko prehranski tehnik, veterinarski tehnik, mehanik kmetijskih in delovnih strojev, pek, slaščičar ter pomočnik v biotehniki in oskrbi.

Dijaki zadovoljni z izbiro srednje šole

Zakaj so se odločili za vpis na Šolski center Šentjur in kaj jim je pri izobraževanju najbolj všeč, smo povprašali nekaj dijakov. Borr, ki je vpisan v program kmetijsko-podjetniški tehnik, se je za to smer odločil, ker želi v prihodnosti prevzeti domačo kmetijo in jo skozi čas večati ter posodabljati. Z naslednjimi besedami je strnil vtise o šoli: “Pri šolanju me veseli to, da je šola odmaknjena od mesta in da so strokovni predmeti ter praksa zelo zanimivi. Naučim se veliko koristnih stvari, ki mi bodo pomagale pri vodenju domače kmetije.”

Pridobivanje kazeina iz mleka

Veronika, ki je osnovnošolcem prikazovala postopek pridobivanja kazeina iz mleka, se izobražuje v programu živilsko prehranski tehnik. Izbrala ga je, ker: “Me povezanost s hrano vse bolj zanima. Rada bi potem šla tudi naprej študirat živilstvo in prehrano ter postala inšpektorica ali pa profesorica na tem področju.

V veterinarski učilnici smo se srečali z Barbaro, ki se izobražuje za veterinarskega tehnika. Povedala nam je, da jo je delo z malimi živalmi že od nekdaj veselilo. “Najbolj me veseli to, da imamo zelo veliko praktičnega dela, tudi profesorji nam zelo pridejo nasproti glede ocenjevanj, pri praksi pa radi priskočijo na pomoč,” je še dodala. Roki iz programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev pa se je na šolski center vpisal zato, ker ga je navdušil sosed. O svoji prihodnosti na kratko in šaljivo pove, da želi: “šraufat, zdraviti traktorje.

Veterinarska delavnica
“Želimo, da osnovnošolci vidijo utrip naše šole.”

Tekom dogodka smo se pogovarjali z ravnateljico srednje šole Moniko Očko, ki nam je pojasnila, zakaj so se že drugo leto odločili prirediti dan odprtih vrat v tej obliki: “Želimo, da osnovnošolci začutijo utrip naše šole, spoznajo dijake in vidijo, kako teče pouk. Tekom dneva se udeležijo delavnic skupaj z dijaki in profesorji ter s tem podrobneje spoznajo naše programe.

Direktor mag. Branko Šket in ravnateljica Monika Očko.

Letos je bil dan v znamenju trajnosti, saj so bile vse delavnice zelo trajnostno naravnane. Še posebej so ponosni na izmenjevalnico oblačil. Tekom zadnjih dveh tednov so lahko dijaki in zaposleni prinesli dobro ohranjena oblačila, ki so jih sedaj razstavili v učilnici, zainteresirani dijaki pa so lahko vzeli tista, ki so jim bila všeč.

Direktor Šolskega centra Šentjur mag. Branko Šket nam je pojasnil, da se jim zdi pomembno, da osnovnošolci dobijo vse potrebne informacije o ponudbi na centru. Da spoznajo prehransko verigo in da jim predstavijo kratke poti prehranske verige ter poklice, ki pridejo s tem.

O odzivih otrok je povedal: “Mislim, da so kar v redu odzivi. Otroci so zadovoljni, nekateri se kasneje odločijo tudi za šolanje pri nas, za druge pa so to neke informacije, ki so dobrodošle za širši splošni pogled na življenje.

Vabljeni k ogledu fotografij z dneva odprtih vrat: