Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavnostno odprli novo kolesarsko progo Šentjur-Štore-Celje: “Proga je lahko tudi romantična.” (foto, video)


Na prvo nedeljo v oktobru so v Šentjurju še uradno odprli kolesarsko povezavo Šentjur-Štore-Celje. Nova pridobitev bo poskrbela za nove rekreacijske možnosti, prispevala k razvoju turizma in poskrbela za varnejšo vožnjo.

Dogajanje se je ob deseti uri pričelo poleg zgodovinskega arhiva v Celju, kjer je kolesarje, katerih se je zbralo ogromno, pozdravil župan Mestne občine Celje Matija Kovač in jih povabil k skupnemu kolesarjenju. Po plesni točki, ki je naznanila začetek, se je kolesarska karavana odpravila proti Štoram. Tam je sledil kratek postanek, kjer so kolesarjem ob glasbi godbe ponujali narezek in pijačo. Sledil je drug del poti, ki jih je vodila do Šentjurja, kjer je vse prisotne čakala glavnina dogajanja.

Ob prihodu v Šentjur so s prevozom traku novo kolesarsko progo slavnostno odprli župan Občine Šentjur Marko Diaci, župan Mestne občine Celje Matija Kovač, župan Občine Štore Miran Jurkošek, direktorica Regionalne razvojne agencije Savinjska Bojana Stopinšek ter državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Andrej Rajh.

Sledili so nagovori županov in državnega sekretarja, ki so izrazili pomen nove pridobitve in vsem zaželeli varno kolesarjenje po novi progi. Vse so pogostili z golažem, ki so ga pripravili člani PGD Ponikva, prostor pred železniško postajo pa je v okviru Bučn’c napolnilo pestro dogajanje. Vsakoletno prireditev, o kateri lahko več preberete tukaj, so namreč letos združili z otvoritvijo kolesarske steze.

Kratek postanek v Štorah
“Proga je lahko tudi romantična.”

Po prihodu v Šentjur smo se pogovarjali z županom Občine Šentjur Markom Diacijem, ki je kot veliko pridobitev izpostavil izboljšano varnost kolesarjev, ki jo prinaša proga. Poleg tega se ponujajo tudi ostale priložnosti na področju trajnostne mobilnosti in turističnega produkta. “Ko bo proga speljana še proti Šmarju, bo povezano na eni strani do hrvaške meje, na drugi strani pa do avstrijske meje. Gre za res lep projekt, ki koristi vsem in je seveda namenjen tako mladim, kot tudi starejšim,” je še dodal Diaci.

Prostor pred šentjursko železniško postajo so napolnili obiskovalci

Ker je župan tudi sam zagret kolesar, smo ga o progi povprašali še iz tega vidika. Sam jo rad uporablja, da si zbistri misli in prevetri glavo, na eno uro dolgo pot do Celja in nazaj pa se je odpravil že mnogokrat. “Moram priznati, da mi je proga zelo lepa, zato sem že večrat poudaril, da je proga lahko tudi romantična, kajti ko med vožnjo vidiš sončni vzhod in sončni zahod, je to zelo lep občutek,” je zaključil.

Pogodbena vrednost projekta gradnje 11,6 kilometrske trase kolesarske proge Celje-Štore-Šentjur je bila 8,8 milijona evrov. Iz podnebnega sklada in Evropskega sklada za regionalni razvoj je bilo zagotovljenega 5,4 milijona evrov, še dodatne 3 milijone pa je prispevala direkcija.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z odprtja:

 

In še fotografije: