Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijakinje ŠC Šentjur na Srednjeveškem dnevu spekle odlično Lemberško mlinčno potico (foto)


Minulo soboto se je v trgu Lemberg v občini Šmarje pri Jelšah odvijal tradicionalni, že sedmi Srednješki dan. Nekoč širše znani srednjeveški trg so napolnili vitezi, tlačani, najemniški in drugi vojaki, konjeniki, lokostrelci, grajske dame in drugi liki naše srednjeveške zgodovine.

V trgu ima dolgo tradicijo mlinčna potica, po domače “mlinčevka”. Je edinstvena vrsta mlinčne pogače z bogatim nadevom iz jajc in orehov, ki je zavita v zunanjo plast kvašenega testa.

Ta različica potice se sicer tradicionalno peče samo za veliko noč, a za turistični praznik v organizaciji TŠM Šmarje pri Jelšah so jo pekli tudi v soboto na Srednjeveškem dnevu. Pravzaprav so organizirali tekmovanje iz “Lemberške mlinčne potice”.

Na tekmovanju v peki potice je sodelovala tudi ekipa Srednje poklicne in strokovne šole Šolskega centra Šentjur. Rokave so zavihale dijakinje Valentina, Kristina in Naja iz 2. letnika programa slaščičar. V podporo in pripravo na tekmovanje jim je bila mentorica, učiteljica praktičnega pouka Elizabeta Selić.

Dijakinje so osvojile vseh 38 točk, kar je tudi maksimalno možno število doseženih točk. Komisija je dekleta še posebej pohvalila, saj so bile od vseh tekmovalk najmlajše.
“Čestitamo in ponosni smo na vas,” so ob njihovem pekovskem znanju zapisali na FB profilu Šolskega centra Šentjur.

Vir foto: FB profil ŠC Šentjur
Na tekmovanju v peki mlinčevke sta, ob dijakinjah ŠC Šentjur, sodelovali še ekipi Društva kmetic Ajda in PGD Šmarje pri Jelšah. Največje število točk so osvojile vse tri ekipe, saj so bile vse potice izvrstne. Posamični zmagovalec tako ni bil razglašen. 

Oglejte si obsežno foto-video reportažo s Srednjeveškega dne:

Srednjeveški dan v Lembergu pri Šmarju 2024: Vrnitev v čas viteških bojev (foto)