Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Celjski škof ogrel srca varovancev Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah (foto)


Škof Maksimilijan Matjaž je 26. septembra, na god zavetnikov zdravstvenih delavcev sv. Kozme in Damijana, zavetnika zdravstvenih delavcev, obiskal Dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah.

Škofa je v imenu stanovalcev pozdravila in nagovorila Malčka Cverlin. “Ni besed, s katerimi bi popolnoma ubesedili, kako smo hvaležni, da imamo v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah možnost duhovne oskrbe,” je med drugim pohvalila prizadevnost domačega župnika, Damjana Ratajca.

Več kot tri četrtine prebivalcev škofije Celje, pod katero sodijo tudi Kozjansko-Obsoteljske župnije, se opredeljuje za katoličane. Delež prebivalcev med starejšimi občani pa je še bistveno višji. Naše okolje namreč ni zaznamovano samo s krščanstvom kot vero, temveč je prežeto s krščansko tradicijo in kulturo, od dela prostih dnevov na katoliške praznike kot so božič, veliki ponedeljek in veliki Šmaren, do nedelje kot dela prostega dneva in nenazadnje štetja let od Kristusovega rojstva.

Zato ni čudno, da v Domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah poteka bogato duhovno življenje, prežeto z molitvijo in raznovrstnim verskimi praksami. Vse to je v četrtek prišel “požegnat” vrhovni duhovni pastir na našem območju, škof Maksimilijan Matjaž.

Celjski škof je, skupaj z godovnjakom, domačim župnikom in dekanom Damjanom Ratajcem, s stanovalci Doma daroval sveto mašo in se po njej zadržal v pogovoru s stanovalci in prizadevnimi zaposlenimi ter z direktorico Doma, gospo Gordano Drimel.

Direktorica in stanovalci so mu predstavili živahno družabno, pa tudi versko in molitveno življenje v Domu in mu zagotovili svojo redno molitveno podporo tudi v mesecu oktobru, ko se bo udeležil sinodalnega zasedanja v Rimu.

Škof se jim je zahvalil za ta dragocen dar molitve in njihov, dostikrat skrit, prispevek k duhovnemu življenju Cerkve, ko svoje stiske in trpljenje v bolezni in starosti darujejo za druge – svoje sorodnike, bližnje, pa tudi za duhovnike, škofe in Cerkev.

Vir foto: FB profil Doma upokojencev Celje

Malčka Cverlin: “Današnji dogodek nam bo še dolgo grel srce”

Škofa je v imenu oskrbovancev Doma pozdravila Malčka Cverlin in mu predstavila versko življenje v Domu.

“Vsak četrtek se po svojih zmožnostih zberemo v tej naši restavraciji, kjer gospod dekan Damjan Ratajc daruje sveto mašo. Vsak prvi petek pa smo deležni duhovne oskrbe vsi verujoči stanovalci, kajti g. Ratajc se sprehodi po vseh stanovanjskih skupinah in individualno po sobah, kjer lahko prejmejo obhajilo tudi nepomični stanovalci.”

Kot je dejala Cverlinova, ni besed, s katerimi bi popolnoma ubesedili, kako so hvaležni, da imajo v Domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah možnost duhovne oskrbe.

“V domski kapeli marsikdo najde svoj mir, vsako soboto pa se kar številčna molitvena skupina zbere na molitveni uri. Vsako leto nam omogočijo izlet molitvene skupine, kjer si napolnimo baterije za naslednje leto,” je opisala.

Škofu se je zahvalila za obisk in pozornost, ki jim jo je izkazal s svojim prihodom. “V našem domu imamo stanovalci možnost aktivnega preživljanja časa in zato ni potrebe, da bi vdani v usodo čakali svoj odhod k Stvarniku. Ta današnji dogodek z vašo prisotnostjo nam bo še dolgo grel srce,” je zaključila svoj nagovor.

Škofa in dekana so po sveti maši v Domu tudi pogostili. Današnji dogodek bo še dolgo grel naša srca, upamo pa, da se je bilo tudi g. Matjažu lepo družiti z nami. Obljubil je, da bo še prišel …, “ so po njegovem slovesu zapisali na FB skupini Doma upokojencev.