Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan v Lembergu pri Šmarju 2024: Vrnitev v čas viteških bojev (foto)


V Lembergu pri Šmarju je Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah pripravil že sedmi Srednjeveški dan. Dogodek, ki vsako leto privabi številne obiskovalce, je tudi tokrat poskrbel za pravo srednjeveško vzdušje, kjer so se ljudje lahko podali na edinstveno potovanje v preteklost, polno slikovitih prizorov iz viteških časov, tradicionalnih jedi ter plesa.

Vitezi, grajska gospoda in ljudske tradicije

Srednjeveški dan, ki je namenjen ohranjanju bogate kulturne dediščine Lemberga in njegove zgodovinske vloge v širši regiji, je bil poln različnih aktivnosti.

Bogat program je bil skrbno zasnovan in je ponujal nekaj za vsakogar. Obiskovalci so lahko uživali v povorki grajske gospode, ki jo je spremljala konjenica. Sledil je srednjeveški ples, kjer so plesalci v tradicionalnih kostumih obujali zgodovino.

Povorka je poskrbela za slavnostno otvoritev:

Eden izmed vrhuncev dneva so bile napete srednjeveške borbe vitezov, ki so prikazale veščine bojevanja iz tistih časov. Atraktivne so bile tudi srednjeveške konjeniške borbe, kjer so spretni jezdeci prikazovali svojo natančnost.

Številne viteške borbe so dodatno popestrile že tako zanimivo dogajanje. (Foto: David Valant)
Pester spremljevalni program in srednjeveška tržnica

Na srednjeveški tržnici so lokalni podjetniki in obrtniki ponujali svoje ročno izdelane izdelke, od tradicionalnih oblačil in orožja do umetniških stvaritev ter unikatnih spominkov. Hkrati je potekala tudi lemberška razprodaja starin, kjer so obiskovalci lahko kupili starinske predmete, ki so še dodatno poudarili avtentičnost srednjeveškega vzdušja.

Srednjeveška tržnica. (Foto: David Valant)

Društvo Šentlok je organiziralo tudi lokostrelsko tekmovanje, ki je obiskovalce spomnilo na srednjeveške veščine preživetja, poleg tega pa se je odvilo tudi tekmovanje v peki lemberške mlinčne potice.

Dogodek je bil še posebej privlačen za družine z otroki. Poleg vožnje s kočijo in ježe ponijev, so si lahko otroci ogledali tudi gledališko predstavo ter plesni spektakel Ronje Štrukelj na zračni svili, kar je bil svojevrsten spektakel tudi za odrasle.

Ronja Štrukelj na zračni svili:

V slikarski delavnici so se otroci lahko preizkusili v ustvarjanju lastnih umetnin, pri vedeževalki pa izvedeli, kaj jim prinaša prihodnost. Poleg srednjeveškega dogajanja so se obiskovalci lahko udeležili tudi vodenega ogleda po muzeju na Rotovžu.

Ohranitev tradicije in zgodovine

Podžupan Občine Šmarje pri Jelšah Primož Pajk je dejal: “Lepo je videti tako veliko število obiskovalcev na srednjeveškem trgu Lemberga. Lepo je videti, da se ohranja tradicija, da vidimo konjenico, grajsko gospodo in stare običaje.”

Matej Strašek, predsednik Krajevne skupnosti Lemberg, pa je poudaril: “Še sedmič smo se zbrali na Srednjeveškem dnevu, kjer za en dan odpremo vrata v preteklost in obudimo Lemberg ter njegovo staro slavo. Zelo me veseli, da se naš kraj razvija in da z dogodki kot je ta postajamo še privlačnejši za obiskovalce.”

Več o samem dogajanju pa v bogati fotogaleriji.

Fotogalerija: David Valant