Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trajnostna mobilnost v najpristnejši obliki: peš s Ponikve v Šentjur ter v šolo in nazaj


Živimo v svetu avtomobilov kot hrbtenice mobilnosti in to je ob značilni razpršenosti poselitve v Sloveniji in tudi v naših krajih, razumljivo. Kar pa še ne pomeni, da je vredno zanemarjati druge, bolj trajnostne oblike mobilnosti, ki zahtevajo sicer nekaj več časa in volje, a pripomorejo tako k našem zdravju kot ohranjanju narave.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti v občini Šentjur so se peš na svoje ciljne destinacije odpravili tako stari kot mladi – odrasli na pohod od Ponikve do Šentjurja, učenci nekaterih šentjurskih šol pa peš v šolo in nazaj.

Ja, dandanes pešačenje v šolo pač zdaleč ni več samoumevna otroška aktivnost.

Prejšnji teden je tudi v občini Šentjur potekal Evropski teden mobilnosti, s kopico dogodkov, prireditev in aktivnosti, ki promovirajo trajnostne oblike prometa in mobilnosti na splošno.

Glavno dogajanje pod sloganom Udoben javni prostor za vse je potekalo na ploščadi in parkirišču pri občinski stavbi (nekaj utrinkov si lahko ogledate povsem spodaj), številne druge aktivnosti pa so potekale po vseh občini.

Danes izpostavljamo dve. Prvi je pohod od Ponikve do Šentjurja, ki ga je organizirala Ljudska univerza Šentjur v sodelovanju s Planinskim društvom Slivnica pri Celju.

V nedeljo, 22. septembra, so se malo po sedmi dobili na železniški postaji v Šentjurju in se ob 7:30 z vlakom odpeljali  dve postaji do Ponikve. Tam pa so vzeli pot pod noge in se pod vodstvom predsednika PD Slivnica pri Celju mimo Brezij pri Slomu peš vrnili nazaj proti Šentjurju. Ne ravno zahtevna, a prijetna in pisana pot jim je vzela približno dve uri časa.

Utrinke si oglejte spodaj:

Vir foto: FB profil LU Šentjur

 

Nič več samoumevno: otroci peš v šolo in nazaj

Naše babice in dedki v svojih mladih letih najbrž niso niti pomislile, da bi jih v šolo in nazaj dostavili starši z vozovi ali nemara celo kočijami. No, časi so se spremenili, življenjski tempo in promet na cestah je tak, da, sploh na podeželskih podružničnih šolah peš pot v šolo za marsikoga ni več smiselna niti mogoča.

Pa vendar so se v podružničnih šolah Loka pri Žusmu in Prevorje odločili, da v evropskem tednu mobilnosti s skupinicami učencev naredijo ravno to.

Tako so svoj “pohod opisali učenci PO Loka pri Žusmu:

“Tako smo se v petek, 20. 9. 2024, v Evropskem tednu mobilnosti, zjutraj ob 6.45 zbrali pred šolo in peš krenili do postaje Mrzlek. Tam so nas že čakali naši sošolci, tisti, ki so želeli iti v šolo peš. In smo krenili. Nekateri s šolsko torbo, drugi brez, a vsi z dobro voljo in nasmehom na obrazu. Kar 22 nas je polnih energije v spremstvu učiteljic prikorakalo v šolo.”

In nato čez trdi dni nazaj (no, seveda vikenda niso preživeli v šolskih klopeh :)):

“Peš iz šole pa smo se odpravili v ponedeljek, 23. 9. 2024. Po dobrem kosilu smo na ramena obesili malce lažje torbice in se podali na pot. Koliko nas je bilo pogumnežev? Deset ter učiteljici Jasmina in Frida. S hitrimi koraki smo drveli proti Dobrini, po poti pa seveda klepetali, se smejali, uživali na svežem zraku in nihče ni niti pomislil na dolžino poti.”

Vir foto: spletna stran OŠ Slivnica pri Celju
Vir foto: spletna stran OŠ Slivnica pri Celju

Tako pa je bilo na Prevorju:

“V tednu mobilnosti, smo se učiteljice skupaj z učenci odpravile peš v šolo in nazaj domov. Prva skupina je hodila v spremstvu učiteljice Mateje iz smeri Žegar, druga skupina pa iz smeri Krivica.

Uživali smo v prekrasnem sončnem vzhodu, svežem zraku in si pot krajšali s prepevanjem. Na poti nazaj domov se nam je pridružila tudi učiteljica Nastja. Opazovali smo živali na paši, pot pa nam je prekrižala tudi kača smokulja. Sklenili smo, da se bomo peš v šolo in nazaj domov, podali še večkrat.”


Dogajanje na ploščadi pred Občino Šentjur:

Kot smo že zapisali, je osrednje dogajanje ob Evropskem tednu mobilnosti potekalo na ploščadi pred Občino Šentjur. Tam so se na stojnicah predstavljale različne organizacije, ki vsaka po svoje prispeva k promociji in razvoju trajnostne mobilnosti in drugih vrednot kakovostnejšega bivanja.

Denimo. V okviru Tedna evropske mobilnosti so potekali tudi 20. Dnevi svetovanja za znanje, kjer je LU Šentjur ena od 35 javnih organizacij, katero dejavnost financira Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, strokovno in razvojno podporo pa zagotavlja Andragoški center Slovenije.

Stojnica Ljudske univerze Šentjur

Še nekaj utrinkov s stojnic:

Vir foto: FB občine Šentjur

Svoje mobilnostne spretnosti pa so, predvsem na kolesih, pokazali tudi najmlajši. Nekoliko bolj kislo vreme v prvih dneh tedna mobilnosti jih pri tem ni kaj prida oviralo:

Vir foto: FB profil OBčine Šentjur