Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Državna injekcija v bodoči šmarski bazen: v gradnjo takoj, kopali bi se že naslednje poletje


Projekt izgradnje novega bazena v Šmarju pri Jelšah ima že dolgo brado, vendar pa do večjih premikov zaradi potrebnih finančnih sredstev ni prišlo. Se pa sedaj projektu šmarskega bazena obetajo veliko lepši časi.

Občina je bila namreč uspešna pri pridobivanju državnih finančnih sredstev in z gradnjo bazena v Šmarju se je začelo muditi.

Kopalni bazen za Šmarčane na zemljišču preko potoka od starega, legendarnega, ki so ga zaradi dotrajanosti zaprli leta 2006, na občini načrtujejo že dlje časa. Kot pa izgleda, bo sedaj ta postal resničnost. Občina Šmarje pri Jelšah je namreč od Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pridobila sofinanciranje za izgradnjo bazena v višini pol milijona evrov. To seveda ne zadostuje za izgradnjo celotnega bazena, saj bo investicija po predvidevanjih vsaj trikrat tolikšna, kar pa bo seveda strošek občinskega proračuna.

Kot nam je pojasnil župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, bodo sedaj takoj začeli s postopki za izbiro izvajalca gradnje, v kolikor pa bo ta uspešen, bodo pričeli z gradnjo. Dela pridobljenih sredstev, ki je namenjen za to leto, namreč ni mogoče prenesti v naslednje, zato je pomembno, da z gradnjo pričnejo še letos.

Čas zaključka projekta in odprtja novega bazena župan še ni mogel napovedati, ker je hitrost gradnje odvisna od dejavnikov, kot so uspešnost javnega naročila, vreme in dobavni časi materialov. Pa vendar na občini upajo, da bi bazen lahko odprli že prihodnje poletje, kar bi pomenilo, da bi se šmarski otroci, mladina in seveda tudi odrasli ljubitelji plavanja v novem šmarskem bazenu namakali po devetnajstih letih na suhem.

Gostinska ponudba, tobogan in odbojka na mivki

Kot nam je pojasnil župan, bodo bazen v upravljanje predali Javnemu zavodu za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah. V sklopu kompleksa bo delovala tudi manjša okrepčevalnica, kjer bodo za kopalce in druge obiskovalce predvidoma na voljo hladne pijače, sladoled in hrana.

Predvidena lokacija bazena v Šmarju ob koloparku; vir foto: Google Street View

V okviru projekta bodo, predvidoma sicer v drugi fazi, ob bazen umestili tudi tobogan, brv čez potok za pešce in kolesarje, dve igrišči za odbojko na mivki, kopališče pa bo seveda vsebovalo vse potrebne prostore, kot so garderobe, sanitarije, tuši in prostor za prvo pomoč. Obiskovalci bodo imeli za parkiranje na voljo okoli 56 parkirnih mest na obstoječem parkirišču pri nogometnem igrišču.

Globina vode v večjem bazenu bo 1,35 metra, delno pa bo poglobljen na globino dveh metrov. Ta bo razdeljen na dve območji, prvo bo namenjeno plavanju, drugo pa sprostitvi. Plavalni del bo pravokotne oblike, po dolžini bo meril 25 metrov, po širini pa 9 metrov, kar bo omogočalo postavitev treh plavalnih prog. V sprostitvenemu delu bazena bodo masažne klopi in ležišča.

Drugi, otroški bazen bo razdeljen na dva dela. Prvi del z globino 15 centimetrov bo primeren za dojenčke, drugi pa bo z globino 60 centimetrov primeren za nekoliko večje otroke. Oba dela bodo med seboj povezovale podvodne stopnice.

So pa bili na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport s svojim projektom kopališča uspešni tudi v Rogaški Slatini. Več v spodnjem članku:

Ne samo Šmarčani, tudi Slatinčani prejeli denar za bazen