Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Menedžerji Studenca predstavili namere s prevzemom šentjurskega trgovca KEA


Kot smo nedavno poročali na Kozjansko.info, je hrvaško podjetje Studenac, prejelo zeleno luč Agencije za varstvo konkurence za nakup trgovin Kea. Predsednik uprave Studenca Michal Senczuk in član uprave, odgovoren za prevzeme in integracije, Andrija Topić, sta na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila cilje Studenca s šentjurskim trgovcem.

Vrednosti posla tako novi kot stari lastnik niso razkrili.

Strategija rasti, ki temelji tako na organski širitvi kot na prevzemih, je Studenac iz majhnega družinskega podjetja s 385 trgovinami v Dalmaciji v letu 2018 spremenila v maloprodajno verigo s trenutno več kot 1.300 trgovinami po vsej Hrvaški, s čimer je postal največja trgovinska mreža v državi. Najprej družinsko podjetje je od leta 2018 v lasti zasebnega investicijskega sklada družbe za upravljanje zasebnega kapitala Enterprise Investors.

Izjemno širitev Studenca na Hrvaškem gre v veliki meri pripisati njegovemu edinstvenemu konceptu “bližine”. Gre za format manjših, “sosedskih” trgovin, ki so priročno locirane in ponujajo izbran nabor vsakodnevnih potrebščin, kar je temelj, na katerem Studenac gradi svoj odnos s kupci.

»Vstop Studenca v Slovenijo je logičen korak v naši mednarodni širitvi. Verjamemo, da skupne vrednote med Keo in Studencem, skupaj z močnimi tehničnimi in tržnimi sposobnostmi Kee, zagotavljajo trdne temelje za gradnjo uspešne zgodbe v Sloveniji — zgodbe, na katero bodo ponosni tako zaposleni kot kupci,” je povedal Michal Senczuk, predsednik uprave Studenca.

In dodal, da ta korak predstavlja priložnost za nadgradnjo maloprodajne ponudbe v Sloveniji: “Prepričani pa smo, da bo naša poteza prinesla izjemne rezultate. Veselimo se, da bomo na slovenski trg prinesli svojo filozofijo — ki postavlja kupca v središče vsega, kar počnemo — ter nove izkušnje, inovacije in prilagojen nabor izdelkov, ki ustrezajo potrebam sodobnega kupca.”

Širijo se z nakupom manjših verig

Poleg odpiranja novih trgovin in organske rasti je pomemben del uspeha Studenca širitev z nakupom manjših verig po vsej Hrvaški. Ta del poslovanja nadzira Andrija Topić, odgovoren za prevzeme in integracije.

Foto: MP produkcija

“Pomemben del našega uspeha izhaja iz skrbno zasnovane strategije integracije manjših trgovcev na drobno v mrežo Studenca. Najpomembnejša prednost, ki jo s tem pridobimo, je vpogled v potrebe, navade in želje lokalnih kupcev, ki jih ni mogoče zadovoljiti z univerzalno strategijo, ne glede na lokacijo trgovine.” je dejal Topić in dodal: »Vso pridobljeno znanje bomo usmerili v integracijo Kee, obenem pa smo povsem odprti in pripravljeni nenehno poslušati slovenski trg, da bi čim bolje služili tako kupcem kot zaposlenim.«

 

Slovenska maloprodajna veriga Kea, s sedežem v Šentjurju, upravlja 32 trgovin v celjski, mariborski, prekmurski in primorski regiji. Povprečna velikost trgovin je 250 kvadratnih metrov. Leta 2023 je Kea dosegla skoraj 50 milijonov evrov prihodkov.
Foto: MP produkcija
Kukovičič: gre za postavitev temeljev za prihodnji uspeh

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi donedavni lastnik Kee, Šentjurčan Boštjan Kukovičič. Povedal je, da Kea že vrsto let uspešno posluje na slovenskem trgu. “Z namenom postavitve temeljev za prihodnji uspeh se je pojavila priložnost za partnerstvo s Studencem. Prepričan sem, da bo to omogočilo rast in uresničitev ambicioznih ciljev na našem trgu, pri čemer bomo vedno imeli v mislih potrebe in želje slovenskih kupcev,” je dejal Kukovičič, nekdanji lastnik verige Kea.

»Za Studenac, ki že zaposluje več kot šest tisoč ljudi, nakup Kee pomeni še svetlejšo prihodnost. S širitvijo na slovenski trg ponovno potrjujemo svojo zavezanost k stalni rasti in razvoju ter prispevamo k dobrobiti lokalnih skupnosti,« je prepričan predsednik uprave Studeca Senczuk.