Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gledališki izlet v Maribor

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Lokacija: Kulturni dom Šmarje pri Jelšah
  • Kategorije:

Baletna premiera na mariborskem odru, ki jo preprosto moramo doživeti!

Vabljeni, da se pridružite na jesenskem gledališkem izletu, tokrat se odpravljamo v našo štajersko prestolnico Maribor. Ogledali si bomo balet Grk Zorba, in sicer v soboto, 21. 9. 2024, ob 19.30. Odhod iz Šmarja pri Jelšah bo predvidoma ob 16.30, prihod nazaj pa okrog 23.00.

Na voljo imajo 50 vstopnic, zato pohitite s prijavo. Redna cena vstopnice z organiziranim avtobusnim prevozom iz Šmarja je 42 €, abonentom in članom UTŽO pa ponujamo ekskluzivno ceno s popustom 39 €. Avtobusni prevoz je vključen v ceno. Vsi prijavljeni boste pred odhodom prejeli obvestilo z informacijo o času odhoda in vsemi drugimi podrobnostmi.

Prijave sprejemamo do vključno 6. 9. 2024 oz. do zapolnitve prostih mest. Položnico za plačilo in vse potrebne informacije boste prejeli po zaključenih prijavah. Za dodatne informacije lahko kontaktirate Urško Pevec na [email protected] ali 041 584 995.

O BALETNI PREDSTAVI

V Baletu SNG Maribor so po dvajsetih letih na oder postavili balet Grk Zorba. Za nov plesni zanos je poskrbel legendarni koreograf Lorca Massine, ki je leta 1988 s skladateljem Mikisom Theodorakisom v veronski Areni pripravil praizvedbo baleta. Premiera baleta pod taktirko Simona Robinsona bo nocoj ob 19.30 v Dvorani Ondine Otte Klasinc. V predstavi nastopajo Davide Buffone, Yuya Omaki, Tijuana Križman Hudernik, Marina Krasnova, Matteo Magalotti in Dada Kladenik ter baletni ansambel, Zbor Opere in Simfonični orkester SNG-ja Maribor. Balet, ki se vsebinsko opira na roman Življenje in nravi Aleksisa Zorbe Nikosa Kazantzakisa in se navezuje na zvrst klasičnega pripovednega baleta, je še danes med občinstvom nadvse priljubljen. Med drugim ga pritegne poživljajoč grški glasbeni kolorit, ki ga spletajo Theodorakisovi ritmi in melodije. Skladatelj je v veliki meri zaslužen za popularizacijo plesa sirtaki zunaj svojih rodnih meja. V SNG-ju Maribor so balet Grk Zorba prvič izvedli aprila 2004, do konca leta 2017 pa si je predstavo ogledalo ogledalo več kot 85.000 ljudi na različnih slovenskih ali mednarodnih prizoriščih. “Če je kakšna baletna predstava mariborska, je to zagotovo Grk Zorba,” je ob tem dejal umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug. “Ko sem si leto pred našo premiero, kar je bilo tudi leto dni, preden sem prevzel vodenje ansambla, ogledal izvirno postavitev v Veroni, sem si rekel, da te predstave ne smemo dati na repertoar; iz preprostega razloga, ker občinstvo ne bo želelo videti česa drugega. In nisem se zmotil,” je dejal pred premiero.

V prvem dejanju bomo spoznali Američana Johna in njegov prihod v vas na Kreti. Poskuša navezati stike s prebivalci, a ga zavračajo. Spoprijatelji se le z Zorbo, energičnim in svojeglavim Krečanom srednjih let, ki ga uči svoje življenjske filozofije, po kateri je najpomembnejše živeti in uživati. John se zaljubi v mlado vdovo, ki je že obljubljena vaškemu mladeniču Yorgosu. Starejša umetnica Madame Hortense se naveže na Zorbo in si obeta uresničitev svojih ljubezenskih sanj. Zorba preveč ljubi svobodo, zato ne razmišlja o resnem razmerju.

V drugem dejanju se ljubezen med Johnom in vdovo poglablja; vaščani tej zvezi močno nasprotujejo. Madame Hortense sanjari o poroki z Zorbo, ki bi ji prisostvovali vsi vaščani in bi ponovno vzpostavila sožitje v vasi. Toda jeza vaščanov se stopnjuje, dokler vdove ne ubijejo. Zorba v zadnjem trenutku reši Johna, ki omaga od žalosti zaradi izgubljene ljubezni. Madame Hortense spozna, da je njena ljubezen do Zorbe brezupna, zato zboli in umre. Zorba žaluje in John ga spomni življenjskih naukov, ki mu jih je posredoval. Skupaj zaplešeta veličastni sirtaki, kateremu se pridružijo tudi vaščani.

Več o predstavi si lahko preberete na povezavi: https://www.sng-mb.si/event/grk-zorba/

Navedbe o dogodkih so informativnega značaja. Njihova točnost in izvedba je v domeni organizatorja in zanje na kozjansko.info ne odgovarjamo!



Naslednjih 20 dogodkov