Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški poteka teniški turnir WTT Afrodita Rogaška Slatina Open: vrnitev vrhunskega tenisa


Kot številni drugi športi v zadnjem obdobju, se v Rogaški Slatini prebuja tudi tenis. A ne kakršenkoli, temveč tekmovalni. Domači teniški klub je namreč pristopil k organizaciji mednarodnega WTT turnirja, poimenovanega po glavnem sponzorju: Afrodita Rogaška Slatina Open 2024.

Od torka do nedelje tako na slatinskih teniških igriščih v športnem parku Janina moči merijo vrhunske teniške igralke in tako domačinom kot turistom na ogled ponujajo kakovosten tekmovalni tenis.

Nagradni sklad turnirja, na katerem v glavnem turnirju nastopa 32 tekmovalk, še enkrat toliko pa se nanj skuša prebiti preko kvalifikacij, znaša 15 tisoč evrov. To, in pa pridobivanje WTA točk je v Rogaško Slatino pritegnilo mednarodno zasedbo teniških igralk od 300 mesta navzgor svetovne lestvice, kar po besedah direktorja Tenis Slovenija, Gregorja Krušiča, pomeni, da se v Slatini “igra vrhunski tenis.”

“Bolj kot se srečajo močne in izzivalne nasprotnice, boljši je tudi tenis, zato verjamem, da se bo s vsakim dnem v Rogaški Slatini kvaliteta tenisa stopnjevala. In zadnji dan, v nedeljo, ko tudi pričakujemo največji obisk, bila na res vrhunski ravni,” je Krušič dejal na torkovi novinarski konferenci, ki so jo organizatorji sklicali v Aninem dvoru.

Novinarska konferenca pred WTT turnirjem Rogaška Slatina Open 2024. Od desne: direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič, predstavnica Kozmetika Afrodita Judita Železnik, predsednik Tenis kluba Rogaška dr. Tihomir Ratkajec, nizozemska igralka Joy De Zeeuw in direktor turnirja Jasin Napast.
Predsednik dr. Ratkajec: upam, da bo naš trud imel širši odziv

Ob podpori Tenis Slovenije in Občine Rogaška Slatina, je glavno organizatorsko breme nase prevzel domači Tenis klub Rogaška Crystal, na čelu s predsednikom, dr. Tihomirjem Ratkajcem in direktorjem turnirja Jasinom Napastom.

“Ni bilo lahko, po dolgem času smo se lotili projekta, ki je na področju športnega tekmovanja za nas precejšen zalogaj,” je ob teži organizatorske vloge dejal dr. Ratkajec. Izrazil je upanje, da bo njihova ekipa, ki se je organizacije lotila s srcem, takšne projekte nadaljevala. “Vse to, upam, bo imelo vpliv na naše okolje, na naše otroke, ki so na prvi pogled malo nerodni, da jih vključimo, usposobimo, da začnejo uživati v tenisu.” Predsednik Tenis kluba Rogaška upa še, da bo turnir tega ranga imel širši odziv.

Podobno razmišlja ob Ratkajcu drugi glavni nosilec organizatorskega bremena, domači strokovnjak Jasin Napast. Kot je dejal, je, na podlagi izkušenj obuditve takšnega tekmovanja v Rogaški Slatini, med prihodnjimi izzivi navdušiti lokalno skupnost za turnir in dobiti dovolj ljudi, da bi pomagali pri tako velikem organizacijskem zalogaju kot je turnir serije WTT. To bi, ob dobrem sodelovanju s Tenis zvezo Slovenije, lahko pomenilo vizijo razvoja in rasti turnirja, ki bi postal profesionalen, še višjega ranga. “Tenis je zelo popularen šport in medijsko izredno pokrit na svetovni ravni, tako da upam, da smo na pravi poti in delamo korake v pravo smer,” je dodal.

Tako Jasin kot Ratkajec sta poudarila zelo dobro, oz. “skoraj odlično” sodelovanje s Tenisom Slovenije. Nikakor pa ni pozabil na zaslužne iz domačega okolja: “ob Tenis zvezi zahvala tudi Občini Rogaška Slatina za finančno in drugo podporo, Erni Marinc Gobec iz podjetja Gobec d.o.o., ki nam je dala na razpolago infrastrukturo, ter seveda sponzorju, Kozmetiki Afrodita, vsi ti so omogočili ta turnir.”

Afrodita: Logično je, da smo zraven

Predstavnica Kozmetike Afrodita, Judita Železnik, je poudarila zavezanost tega slatinskega podjetja tovrstni športni dejavnosti. “Povabilo ni predstavljalo pomislekov ali dvomov, s Tenis zvezo smo sodelovali že v Portorožu, zato je samoumevno, da smo zraven tudi doma, v Rogaški Slatini. Ne samo v finančnem, ampak tudi v smislu dobrega počutja tekmovalk in nenazadnje tukajšnjih ljudi in turistov,” je dodala.

Čeprav ni bila del predstavitvene ekipe na novinarski konferenci, je zbrane pozdravila tudi Marinc Gobčeva, katere podjetje je lastnik zunanjih teniških igrišč, večnamenske športne dvorane in prenovljenega hotela. Izpostavila je željo, da bi se tenis v Rogaški Slatini spet začel razvijati in dosegel nivo kot pred desetletji z nastopom Rusa Jevgenija Kafelnikova in drugih vrhunskih igralcev. “Če je volja, pripravljenost, entuziazem in denar, se kaj takega da organizirati,” je prepričana.

Občina Rogaška Slatina z 1,5 milijonskim letnim vložkom v šport

Podpora organizaciji turnirja WTT serije je del strategije Občine Rogaška Slatina, ki zadnja leta vlaga velika sredstva na področju športa, je poudaril predstavnik občine, Marko Drofenik.

“Občina se že nekaj let trudi, da gostom, turistom ponudi del športnega turizma, zato smo veliko vložili v infrastrukturo, ki to omogoča,” je poudaril.

Zato se je po njegovih besedah v zadnjih treh letih povprečno vlagalo po 1,5 do 2 milijona letno v športno infrastrukturo, lani pa celo še pol milijona več. “Veliko naših športnih društev žanje lepe uspehe – košarkar, nogomet, borilnih športi, nanazadnje tenis, motokros, itd.” je našteval Drofenik.

Spomnil je še na korenine slatinskega tenisa na prelomu 19. in 20. stoletja ko je bila s prvim teniškim igriščem Rogaška ob boku Bledu in Portorožu.

Od torka do nedelje ne zamudite vrhunskega tenisa v Slatini

Na turnirju, ki v športnem parku Janina že poteka, sodelujejo tenisačice iz številnih evropskih držav, od Hrvaške, Madžarske, Nizozemske, Rusije, Ukrajine, Slovaške, Češke, Poljske, Italije in Nizozemske. Iz dežele tulipanov prihaja tudi mlada talentka svetovnega tenisa, Joy De Zeeuw, ki ni mogla prehvaliti počutja v Rogaški Slatini: “V Sloveniji sem že dva tedna, v Rogaški dva dni, krasno je, toliko zelenja in prijaznih ljudi,” dejala. O tekmovalnih ciljih pa zelo jasno: “prišla sem osvojiti turnir.”

Tako za tekmovalke in njihove spremljevalce kot za obiskovalce turnirja je lepo poskrbljeno.

Med drugimi tekmovalkami bo 18-letni Nizozemki turnirsko zmago skušala preprečiti Slovenka Pia Lovrič, druga nosilka turnirja, ki je uvrščena okrog 460. mesta na mednarodni teniški lestvici. Med tekmovalkami pa ne bo nadobudne domače igralke, Vite Kantoci, ki se razvija pod budnim očesom Jasina Napasta. 13-letnica je namreč še premlada za ta nivo tekmovanja, v svoji kategoriji pa je letos dosegla polfinale državnega prvenstva in sodi med 20 najboljših slovenskih tenisačic v starosti do 14 let.

A tudi brez nje bo na teniških igriščih športnega parka Janina kaj za videti, zato si utrgajte urico ali dve za ogled in počastite vrnitev vrhunskega tenisa v Rogaško Slatino.