Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprtje razstave v Dvorcu Strmol: V Rogatec prispela originalna listina kraljice Barbare Celjske


V soboto so v Dvorcu Strmol v Rogatcu otvorili gostujočo razstavo ABC – Arhivska Barbara Celjska. Ob tem so za obiskovalce pripravili srednjeveško obarvane aktivnosti.

Prihod razstave v Rogatec je plod dobrega sodelovanja Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec in Zgodovinskega arhiva Celje. Razstavo so sicer v celjskem zgodovinskem arhivu odprli že konec leta 2014.

Na razstavi je predstavljenih šestnajst reprodukcij listin, ki jih hranijo Hrvaški državni arhiv Zagreb, Državni arhiv v Varaždinu, Arhiv Republike Slovenije, Madžarski državni arhiv Budimpešta ter Arhiv Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Ob tem predstavljajo še originalno listino, ki jo je kraljica Barbara poslala svojemu bratu Frideriku II. Celjskem.

Vir foto: ZKTR Rogatec

Skozi ogled razstave je možno spoznati Barbaro Celjsko kot soprogo in sovladarico cesarja Sigismunda Luksemburškega, prav tako pa se jo prikaže v luči vrhovne fevdalke, razsodnice v zemljiških sporih in zaščitnice pravnega reda.

Avtor razstave dr. Aleksander Žižek; vir foto: ZKTR Rogatec

Ob odprtju razstave je celjsko Kulturno umetniško društvo Galiarda pripravilo srednjeveške plese in uprizorilo prihod Barbare Celjske, obiskovalci pa so se lahko preizkusili v nekdanjem pečatenju pisem in dokumentov. Tekom dogodka je zgodovinar mag. Damir Žerič, ki v Pokrajinskem muzeju Celje opravlja vlogo višjega kustosa, razkril, kako so v Rogatcu povezani s Celjskimi grofi, avtor razstave dr. Aleksander Žižek pa je poslušalcem podrobneje predstavil svoje delo.

Gostujočo razstavo si je v prostorih Dvorca Strmol mogoče ogledati do 14. julija.
Razstava prava poslastica za ljubitelje zgodovine

Po odprtju gostovanja razstave smo govorili z glavno pobudnico sodelovanja, Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Povedala nam je, da so lansko leto navezali stike z direktorjem Zgodovinskega arhiva Celje, dr. Borutom Batageljem, ki je z veseljem sprejel idejo o gostovanju razstave v prostorih Dvorca Strmol.

Brezovnikova je objasnila, da želijo s to razstavo povečati zanimanje za odkrivanje prisotnosti Celjskih grofov v Rogatcu in okolici, ob tem pa dodala naslednje: “Celjski grofje so leta 1436 podelili stolp pri Rogatcu (danes ta stolp predstavlja črno kuhinjo dvorca) Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem. Naši obiskovalci, predvsem ljubitelji zgodovine, imajo možnost poglobiti vedenje o Barbari Celjski, vsi ostali pa se seznaniti z njeno pomembnostjo in veličino.

Utrinki ob odprtju razstave; vir foto: ZKTR Rogatec