Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Petindvajset let zbora


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 50 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

V dvorani kulturnega doma, ki so jo Šentjurčani napolnili do kraja, je bilo v soboto zvečer izredno svečano vzdušje. Moški zbor je v počastitev 25-letnice obstoja izvedel svečan koncert. Pevska tradicija v Šentjurju je seveda mnogo starejša, vendar je bilo pred 25 leti domače prosvetno društvo, poimenovano po skladateljih Ipavcih, tukajšnjih domačinih, in ena izmed najuspešnejših in stalno delujočih sekcij je moški pevski zbor.

Zborovodja Edi Goršič je za koncert temeljito naštudiral 16 pesmi, od katerih so tri skladatelja dr. Gustava Ipavca. Te pesmi omenjamo posebej zato, ker bo še v tem mesecu posneta plošča z najboljšimi in najbolj znanimi zborovskimi skladbami komponistov Ipavcev. Šentjurski moški zbor – jubilant bo sodeloval pri rej plošči s pesmimi »O mraku«, »Vse mine« in »Lastovki v slovo«. S po tremi pesmimi sodelujeta pri plošči še moška zbora »Slava Klavora« iz Maribora in »Komorni moški zbor« iz Celja ter mešani zbor RTV iz Ljubljane. Šentjurski moški zbor bo torej sodeloval v zelo elitni pevski druščini, k čemur mu iskreno čestitamo.

Vse skladbe, ki jih je zbor izvajal, so bile interpretacijsko in glasovno na zavidljivi višini. Da je temu tako, je dokazala publika z bogatim aplavzom; tako je bil zborovodja prisiljen dodati k sporedu še 4 pesmi. Menimo, da je dirigent Edi Goršič, ki vodi zbor 4 leta, vložil v monolitnost zbora ogromno truda in da je z razpoložljivim glasovnim materialom napravil vse, kar se napraviti da.

Ideja dirigenta o aranžmanu koncerta je bila zelo posrečena. Poleg čisto zborovskega dela, na katerem je bilo seveda težišče koncerta, je predstavil na oder še mlado talentirano klaviristko Jelko Iskra, ki je s Chopinovim valčkom in Griegovim plesom škratov požela vse priznanje občinstva. Prav tako sta člana SLG iz Celja Marija Goršičeva in Borut Alujevič s svojimi posrečeno izbranimi recitacijami dala dobršen prispevek k prijetnemu vzdušju.

E. Rečnik, Novi tednik, 16. 5. 1974