Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skrivalnice strankarskih odborov: Oblast bi imeli, dostopni skoraj niso


Pred dvema letoma smo pregledali, kako so z vidika nevtralnega občana dostopni šentjurski in dobjanski občinski odbori političnih strank in ugotovili, da je do naših (!) zastopnikov na lokalnem nivoju priti zelo zelo težko. Vajo smo ponovili in ugotovili, da je stanje v letu 2010 na moč podobno …

Zakaj se sploh ukvarjati s to temo?

V naši ureditvi imajo praktično vso besedo stranke. Strankokracija je veliko bolj očitna na državnem kot na lokalnem nivoju, a tudi tu na vse pomembne funkcije navsezadnje kadrira strankarski aparat. Civilna sfera je izolirana v vlogo nemega opazovalca, čeprav bi ravno pri njih lahko lokalni strankokratčiki črpali nekaj svojega navdiha.

Odbore strank, ki so zastopane v iztekajočem se sklicu Občinskega sveta Občine Šentjur, in stranko ter listo, ki se bosta potegovali za vstop vanj, smo razvrstili glede na najvišjo stopnjo dostopnosti navzdol. Obenem smo obdelali še dostopne podatke za Dobje, vendar izdelava posebne lestvice ni bila smiselna.

Pri spodnjih opisih je treba imeti na umu, da se sedaj stranke že nekaj časa intenzivno pripravljajo na volitve, pa tudi sicer se menda trgajo od skrbi za blagor ljudstva.

 

LDS – 5 članov OS

Na dnu strankine centralne spletne strani na www.lds.si je razdelek »Stranka«, kjer veliko obeta povezava »LDS v vašem kraju«. Tam je treba klikniti na zemljevid Slovenije v bližino Celja in tako pridemo na naslov www.lds.si/sentjur, kjer je bila prva novica objavljena predlanskega septembra. Čeprav imajo od vseh odborov največ novic, pa svojega tempa ne držijo vselej, tako da so vidne časovne luknje. Med kontakti sta navedena predsednik in sekretar Jože Artnak ter Jure Godler, ki sta dostopna preko e-pošte. Odbor odgovarja še preko [email protected], dostopen pa naj bi bil na Mestnem trgu 5. Naj bi bil zato, ker je na vratih še vedno nalepka, ko se je stranka imenovala še Liberalno-demokratska stranka, uradnih ur pa ni objavljenih. Na spletišču imajo objavljen program iz leta 2007 in 9 fotogalerij z njihovih akcij. Občinski svetniki so stroga tajnost, na socialnem omrežju Facebook je v njihovi skupini 50 članov.

Glede Dobja na lds.si piše zgolj, da je.

 

SDS – 8

Največja svetniška skupina je na strankinem portalu sds.si dostopna po dveh poteh. Če gremo preko glavne strani preko menuja »Organiziranost«, nam klik na »Občinski odbori« izvrže naslov »Šentjur pri Celju, Mestni trg 2, 3230 Šentjur pri Celju« in e-naslov: [email protected].

Nekoliko drugače je, če gremo preko drsnega menija »spletne stani OO/MO SDS«, kjer najdemo Šentjur pri Celju, ki se nahaja tudi na spletnem naslovu http://www.sentjur.sds.si/. Objavljen je tudi naslov odbora, kjer Šentjur ni več pri Celju, vendar še vedno na Mestnem trgu 2, kjer že več kot eno leto ni nikogar! Pojavi se tudi nov e-naslov: [email protected] in mobilna številka: 041 505 832. Na podstrani so novice od letošnjega februarja, med 15 vestmi pa jih ima s Šentjurjem vsebinsko povezavo 8.

V zavihku »Vaši predstavniki« so imena vseh svetnikov, vendar imata telefon le 2, e-pošto pa 1. V razdelku »Multimedija« sta 2 sliki. Lokalni SDS je prisoten na Facebooku kot Sds Kozjansko in Obsotelje, od marca pa so zbrali okrog 120 prijateljev.

Za Dobje pri SDS dobimo podatke le po prvi prej opisani metodi, naslov odbora pa je Dobje 5a, 3224 Dobje pri Planini, e-pošta [email protected].

 

Zares

Pri stranki nove politike se pojavi podoben problem, kot pri SDS, saj se informacije o občinskem odboru ne nahajajo na enem mestu. Preko zares.si smo kliknili na »Lokalno« in »Savinjsko-šaleški pokrajinski odbor«, kjer je treba klikniti še na eno povezavo k pokrajinskemu odboru. Pri kliku na Dobje ali Šentjur se izpiše »Hmmm… iščete nekaj, česar tukaj ni«. Na tem mestu se pojavi še možnost klika na »Lokalni odbori«, kjer Dobja ni, pri Šentjurju pa ni ničesar. Vseeno obstaja možnost, da si vsaj o šentjurskem spletnem Zaresu ustvarite boljšo sliko, saj je na http://sentjur.zares.si/ možno prebrati nekaj aktualnih komentarjev Zdenke Vrečko, na spletni strani pa imajo tudi župansko anketo. Facebook Zares Šentjur ima skoraj (enormnih) 500 prijateljev in kar redno objavlja.

 

Gibanje za občino Šentjur – 1*

Najnovejšo šentjursko politično pobudo najdemo zgolj na spletu, in sicer na http://www.gibanje-za-obcino-sentjur.si/, kjer so predstavljeni njihovi protagonisti. Za kontakt ponujajo e-pošto, mobilno številko in Facebook profil, kjer imajo zaenkrat nekaj preko 250 prijateljev in dve objavi s povezavama na članke z njihovima intervjujema v lokalnem tisku.

*Robert Polnar je mandat pričel pri LDS, sedaj pa vodi omenjeno listo.

 

N.Si – 2

Lokalno Novo Slovenijo najdemo med »Odbori«, kjer kliknemo še na »Imenik občinskih odborov«. Poleg Dobja, ki ne nudi nadaljnjega klika, se izpiše tudi Šentjur, kjer izvemo, kdo je predsednik občinskega odbora, ki sprejema e-pošto na [email protected] in [email protected] ter dviguje telefon na (031) 323 361.

Mi smo na Mestnem trgu 5 v hodniku za sodnikom za prekrške našli tudi vrata s tablo N.Si, ki si pisarno očitno deli z DeSUS, vendar je treba za uradne ure srečo pač poskusiti večkrat, saj ni vrag, da ne bi kdaj tam nekdo bil.

 

SD – 2

Pri največji vladni stranki se iz socialnidemokrati.si med lokalce pride preko klika na »Mreža«. Za naše območje sta možna dva zadetka, in sicer Šentjur pri Celju ter Občina Šentjur. Pri OO Šentjur pri Celju piše, da vključuje dve občini, občino Dobje in občino Šentjur, tako da je pridevek pri Celju upravičen. Ponudijo nam še kontakte: Mestni trg 5, 3230 Šentjur, telefon in telefaks: 03/574 10 97, e-naslov: [email protected]. Na lokaciji, ki je varno skrita med omarami, ni objave uradnih ur, je pa od prejšnje analize tam druga nalepka.

 

DeSUS – 2

»Socimri« prej omenjene stranke so prav tako pozabili namestiti obvestilo, kdaj so dostopni, vendar je tudi preko spleta o njih možno izvedeti samo kontaktno osebo. Do tega podatka na desus.si pridemo po klikih na »Organiziranost stranke« »Občinske organizacije« »DeSUS PO Celje« Šentjur pri Celju – Alojz RECKO, Dobje pri Planini – še ni organizacije.

 

SLS – 3

Nekdaj najmočnejša lokalna stranka po naših podatkih nikoli ni imela posebne pisarne in tako je še sedaj. Na sls.si pridemo do lokalnih odborov s klikom na »Organiziranost« in potem na »Lokalni odbori«. Izpisa za obe občini sta identična, kot pred dvema letoma. Šentjur je pač pri Celju, v Dobju pa so tako prijazni, da predsedniku SLS lahko pišete kar na občino, glede fizične dostopnosti pa si pomagajte sami.

Občinski odbor Šentjur pri Celju
Predsednik: Janez Škoberne; e-pošta: [email protected] Podpredsednik: Janez Čokl; e-pošta: [email protected]

Občinski odbor Dobje
Predsednik: Franc Leskovšek; e- pošta: [email protected]
Tajnik: Silva Antlej

 

SMS – 3

Tudi pri »mladincih« je situacija takšna, kot pred dvema letoma. Izvemo lahko le datum ustanovitve lokalnega odbora Šentjur pri Celju, ki mu je dve leti kasneje v smislu ustanovite sledil še dobjanski.

 

Strankolog – drugič

Spodnje besedilo smo prvič objavili leta 2008 in ga za potrebe pričujočega članka skorajda ni bilo treba spreminjati, kar pove ogromno o interesu lokalnih politikov o transparentnem delovanju.

Če karkoli v tem tekstu ne drži, bi strankarske veljake prosili, da nam sporočijo drugačno stanje! Če se že greste politično udejstvovanje, ki ga mimogrede v večini primerov podpirata članska članarina in nemajhna proračunska sredstva vseh davkoplačevalcev, bi morali pokazati znatno več.

Morda se bodo (morali bi se (že davno prej)) na podlagi naših sugestij politiki sami zganili, morda bodo skozi demokratični znotrajstrankarski dialog to zahtevali člani, morda pa bomo čez dve leti ugotavljali podobno, …

Dragi lokalni strankarski šefi, upamo, da ne boste sedaj zlivali golide gnojnice na ŠN in avtorja, ampak da boste sprevideli, da je leta 2010 takšna samopašnost povsem nesprejemljiva.

Za konec bomo ponovili standarde, ki jih lahko in bi jih morali brez težav v najkrajšem času urediti:

1 – jasno razvidna pisarna odbora,

2 – ažurirana oglasna deska,

3 – uradne ure za člane in zainteresirane občane,

4 – osnovni podatki na spletni strani matične stranke (naslov, uradne ure, telefon, e-naslov, kontaktna oseba),

5 – čimbolje urejen razdelek lokalnega odbora na medmrežju, ki vsebuje ažurne relevantne lokalnopoltične novice.

 

 

Shematski prikaz dostopnosti lokalnih odborov političnih strank

 

Pisarna

Uradne ure

Spletna predstavitev

Facebook

LDS

+

 

+++

+

SDS

+

 

++

+

Zares

 

 

++

+

Gibanje za Občino Šentjur

 

 

++

+

N.Si

+

 

+

 

SD

+

 

+

 

SLS

 

 

+

 

DeSUS

 

 

+

 

SMS

 

 

+

 

 

Kdaj je Šentjur pri Celju in kdaj ni?

Nekdaj se je občina in njen sedež imenovala Šentjur pri Celju, vendar je že kar dolgo od preimenovanja v Šentjur. Pridevek »pri Celju« se uporablja predvsem za institucije, ki pokrivajo občini Šentjur in Dobje, ki sta bili nekdaj del velike občine Šentjur pri Celju. Po tej logiki je razumljivo, da npr. Center za socialno delo Šentjur pri Celju deluje za obe občini. V primerih, ko npr. v Dobju obstaja nek občinski odbor stranke, je zato povsem nepotrebno in navsezadnje nesamozavestno uporabljati omenjeni pridevek.

Prav tako so nam iz Pošte Slovenije potrdili, da se njihova pošta 3230 imenuje zgolj Šentjur, sami pa opažamo, da napačno poimenovanje uporabljajo celo nove pravne osebe oz. njihove nove izpostave v Šentjurju.

 

 

 bR / Šentjurske novice, 28. 7. 2010