Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekt In cultura veritas uspešno zaključen z e-konferenco


Projekt In cultura veritas se je z zaključno e-konferenco uspešno izpeljal do konca. Gre za skupen projekt območja Zagrebške županje(HR) ter Obsotelja in Kozjanskega(SLO), katerega glavni cilji so bili povezati čezmejno območje v novo turistično destinacijo, izboljšati ponudbo vinskih cest ter zagotoviti njeno trajnost ponudbe.

Projekt se je izvedel v času od 1. avgusta 2018 do 30. novembra 2020 (28 mesecev), vreden pa je malo več kot miljon evrov, katerega 85% je šlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), preostalih 15% pa je priskrbelo 6 sodelujočih projektnih partnerjev: trije iz SLO: Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, ter trije iz HR: Zagrebška županija(vodilni partner), Združenje hrvaških potovalnih agencij, Muzejski dokumentacijski center.

Predstavljene so bile pridobitve

6 sodelujočih partnerjev, je tekom e-konference predstavilo pridobitve in rezultate izvedenega projekta. V prvi vrsti je ponudba vinskega in kulturnega turizma digitalizirana, opravljene so bile infrastrukturne izboljšave na različnih objektih, pa tudi različne aktivnosti na področju promocije turističnih ponudb in dokumentiranja kulturne dediščine na območju.

Pridobitve slovenskih partnerjev

Anita Čebular, vodja projektov RA Sotla pravi, da je njihova glavna naloga bila nadgradnja ponudbe ob vinskih cestah in promocija same ponudbe, organizirali so predstavitev na sejmu na Dunaju, izdali so skupni katalog ponudbe čezmejnega območja, medijskim objavam pa so dodali tudi blog in s tem nadgradili promocijo same turistične destinacije. Ustvarjeni izdelki predstavljajo dobro podlago za promocijo in spodbujanje aktivnosti na vinskih cestah.

Občina Šmarje pri Jelšah je tekom tega projekta obnovila južno fasado, stopnišče in freske v avli Skazove hiše, pridobila nekaj avdio-vizualne opreme, posnela veliko promocijskih vsebin, izvedla različne delavnice in dogodke povezane z vinarstvom  in opremila vinsko klet vinogradniškega društva Trta. Na Sladki Gori, Tinskem, Lembergu in pred Muzejem baroka v Šmarju pa so postavljeni tudi turistomati in pametne klopi, kjer turisti lahko pridobijo veliko informacij o turistični ponudbi. Na občini so prepričani da so sodelovanja obrodila sadove, ki jih bodo turistični ponudniki v prihodnosti lahko s pridom izkoristili.

Tudi v šmarskem Muzeju baroka so nove pridobitve z veseljem sprejeli. Direktor šmarske knjižnice dr. Marko Samec je poudaril, da je poleg promocijskega materiala in fizičnih pridobitev izjemen korak bil storjen tudi na področju sklepanja partnerstev, ki so nastala tekom projekta. Ta sodelovanja in ideje bodo lahko razvijali tudi v prihodnje.

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor je izdal ponatis monografije, zbirke ampelografskih upodobitev sort vinske trte bratov Kreuzer, in s tem opozorili na pomen kulturne dediščine v današnjem času. Organizirali so izobraževalno delavnico na temo kulture uživanja vina, in izvedli prvo ocenjevanje vin štirih vinsko turističnih cest. Specialistka za vinarstvo Tadeja Vodovnik Plevnik poudarja, da so njihove aktivnosti povezale tako deležnike v projektu, kot tudi vinarje, turistične ponudnike in lokalno skupnost. Veselijo se sodelovanja in ohranjanja pridobljenih stikov tudi v prihodnje.

Vsi partnerji so se soočali z omejitvenimi ukrepi proti širjenju koronavirusa, zato mnoge aktivnosti v obliki dogodkov ni bilo mogoče izvesti. Večina partnerjev je sredstva prerazporedila in jih usmerila v dodatne promocijske vsebine na spletu ali drugih medijih.

Ž.L.K. / Foto: Lara Kamnik, Uroš Polajžer