Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Očistimo in uredimo občino Šmarje pri Jelšah 2019

grb-smarjeČistilna akcija Očistimo in uredimo občino Šmarje pri Jelšah 2019 bo organizirano potekala v soboto, 6. aprila, od 9. ure do predvidoma 12. ure. Tudi letos se bodo v čistilno akcijo vključili: krajevne skupnosti, javni zavodi, ustanove, društva, klubi, prostovoljci.

Čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov, ampak so naša prizadevanja usmerjena v urejanje bivalnega okolja, pobiranje odpadkov v naravnem okolju, ob cestah, sprehajalnih, rekreacijskih poteh, kolesarski stezi, vodotokih, okoli športnih objektov …

Vabljeni, da v soboto, 6. aprila, pridete na katero od zbirnih mest po občini; podrobnejše informacije najdete na povezavi https://smarje.si/objava/182504. Vodje zbirnih mest vam bodo na zbirnem mestu dali vsa navodila in vas razporedili po skupinah, ki se bodo odpravile na posamezne lokacije čiščenja. Razdelili bodo rokavice in vrečke, ki jih bo zagotovila Občina Šmarje pri Jelšah.

Čistilno akcijo na določenem območju lahko organizirate sami (sestavite ekipo prostovoljcev, poberete odpadke v ulici, naselju, ob cesti, vodotoku …

Priporočila za ločevanje odpadkov

cistilna-akcija2
Fotografije so z lanske čistilne akcije

Prosimo vas, da odpadke, zbrane izključno v naravi, ločujete po sistemu:

v RUMENO VREČKO odlagamo prazno in čisto – neblatno embalažo: plastenke, plastična

embalaža, tetrapaki, pločevinke, plastične vrečke … V rumeno vrečo NE spadajo trda plastika, vedra, polomljene igrače, vrtno pohištvo in drugi pokvarjeni izdelki.

v ČRNO ali ZELENO VREČKO odlagamo vse ostale odpadke, ki jih ni mogoče zbrati ločeno oz. so preveč umazani: tkanine, stiropor, keramika, kasete, CD-ji, avtomobilsko steklo, plenice.

Nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče (salonitke), igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijski nevarni odpadki, kemikalije, bojna in eksplozivna sredstva …, ne pobirajte in ne premeščajte! S pobiranjem ali premeščanjem lahko škodujete sebi in okolju!

Gradbenih odpadkov ne čistimo, prav tako ne čistimo divjih oz. nezakonitih odlagališč. O lokacijah nevarnih in gradbenih odpadkov ter divjih odlagališč obvestite Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje, [email protected].

Primerno obuti in oblečeni poskrbite za svojo varnost

Na čistilno akcijo pridite primerno obuti in oblečeni. Priporočljivo je, da s seboj prinesete priročno orodje. Udeležba na akciji je na lastno odgovornost. Organizatorji ne prevzemajo odgovornosti za morebitne poškodbe in nesreče pri akciji. Pred začetkom čiščenja pri vodji zbirnega mesta pridobite ustrezna navodila za ločevanje odpadkov.

Čistilna akcija bo potekala v sklopu 10. Dneva za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija; letošnja vodilna tema je Odpravimo diskriminacijo.

Vabljeni, da se nam pridružite v čim večjem številu in podprete naša prizadevanja za čisto in urejeno območje občine.

*naročena objava, naročnica je Občina Šmarje pri Jelšah