Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Regijsko srečanje podeželske mladine na Slomu


Organizator letošnjih Kmečkih iger, regijskega srečanja Društev podeželske mladine, je tokrat bilo šentjursko društvo, vse pa se je dogajalo okrog Slomškove hiše na Slomu.

Udeležilo se jih je okrog 300 mladih in manj mladih, ne ravno obvezno kmetijcev, zagotovo pa tistih, ki s kmetij izvirajo. Med njih se je pomešalo tudi nekaj oblastnikov in politikov, od predsednika KS Ponikva Pušnika, do župana in poslanca Tisla in močne ekipe SDS (podžupan Korže je gostil poslanca Gorenaka in evropsko poslanko Cizejevo).

Za uvod v kmečke igre je župan Tisel v košnji grdo premagal veliko mlajšega predsednika KS Ponikva Pušnika, ki je svojo »sramoto« skušal oprati z izgovarjanjem na 100 evrov, ki naj bi mu jih župan pred tekmo stisnil v žep. Tradicionalnim diciplinam (tekma koscev in grabljic, pajsanje hloda, molža na fantomu) so domačini dodali hudo mokro zalivanje velikonočnice. Kar nekaj mladeničev in mladenk je pokazalo, da si niso ravno na ti s koso, grabljami ali cepinom. Žal so vse ekipe bile v enakih dresih, ozvočenje pa je tudi preveč škripalo, da bi publika lahko bolje zadihala v tekmovalni vročici. Zmago so odnesli domov Konjičani, domačini pa so bili drugi. Med domačimi tekmovalci sta se odlično odrezali zlasti grabljica Kolarjeva iz Pletovarja in molzačica predsednica DPM Šentjur Blanka Pevec iz Slatine. Tekmo in vso prireditev je zgovorno in s številnimi domislicami uspešno vodil Miha Kundih.


 

 

Še pred igrami in tudi med igrami je na Slomu brnelo in smrdelo bolj kot nekdaj v štorski železarni; za težkimi traktorji so se veselo vrteli obračalniki, balirke, mulčerji, škropilnice … Če še kdo ni verjel, da kmetijstvo ogroža planet Zemljo, se je lahko prepričal tokrat. Mladi kmetijci se očitno dobro spoznajo tudi na marketing: razobesili so številne reklamne panoje, prodajalce mehanizacije so uspešno vključili med sponzorje svojega srečanja, Ponikvo pa kar samovoljno trendovsko prekrstili v Slomškovo Ponikvo. V ta sklop je spadala še demonstracija Pasqualijeve mehanizacije, ki jo je organiziral domači Kmetstroj. Prav nič pa niso presenetili z »bogato  ponudbo domačih kmečkih jedi in pijač«, namreč z laškim pivom, industrijskimi čevapčiči in kotleti, ne sicer po preveč zabeljenih cenah, pa vendarle za evre. So pa zato bili pristni in poceni domači Mladi upi, ki so v šotoru  pred Slomškovo domačijo  bučno skrbeli za veselično vzdušje daleč tja v temno noč.

 

FK / Šentjurske novice

 

 

Povezava k fotogalerijam