Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprtje vinske kleti in uradni začetek letošnje trgatve v Šmarju pri Jelšah (foto)


odprtje_vinske_kleti_smarje_2016_1Zadnja letošnja poletna nedelja je v Šmarju pri Jelšah minila v znamenju odprtja nove vinske kleti Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah. Dogodek je potekal v sklopu trgatve potomke stare trte, ki jo po tradiciji prireja omenjeno društvo in uradno naznanja začetek trgatve v našem okolju. Šmarje je tako bogatejše za dodatno turistično točko, ki bo dopolnjevala ponudbo kraja.

Tudi letos so trgači potrgali sadove potomke stare trte, ki raste ob šmarskem župnišču, nato pa so jih prinesli na prizorišče pred Skazovo hišo, v kateri se nahaja čisto nova vinska klet, ki na 300 m² poleg kleti vključuje še prostor za društvene sestanke in predavanja. Tam je bilo poskrbljeno za pester zabaven in kulturni program s pogostitvijo.

Šmarski vinogradniki odslej v novih prostorih

Večletna prizadevanja in želje šmarskih vinogradnikov, da bi imeli svojo klet, so minulo nedeljo dokončno obrodila sadove. Občina Šmarje pri Jelšah je Društvu vinogradnikov in kletarjev Trta prostore za vinsko klet ponudila v Skazovi hiši. Tam so pred dobrim letom pričeli z deli in danes se ponašajo z novo pridobitvijo, ki bo zagotovo ponos vinogradnikom in celotni občini, seveda pa je tudi priložnost za razvoj turizma.

odprtje_vinske_kleti_smarje_2016_2

Pred uradnim odprtjem kleti so šmarski vinogradniki opravili trgatev potomke stare trte z mariborskega Lenta in s tem simbolično naznanili začetek trgatve na Šmarskem. Sadove trgatve so skrbno prinesli pred Skazovo hišo, kjer so prikazali prešanje na star način.

Pri samem dogodku je ob podpori članov Društva vinogradnikov in vinarjev Trta, na čelu s predsednikom Janijem Vrežetom, številnimi vinskimi vitezi, specialistko za vinarstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Tadejo Vodovnik Plevnik in ostalimi eminentnimi gosti, aktivno sodeloval župan Stanislav Šket, dogodek je povezoval vedno zabavni Igor Habjan.

Vinska klet kot dodana turistična ponudba kraja

Zbrane je nagovoril predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Jani Vreže, ki ni skrival navdušenja nad pridobitvijo. “Ker ima vsak ali skoraj vsak slovenski kmet svojo vinsko klet je prav, da se takšen posvečen prostor rodi tudi v Društvu vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah, ki združuje 207 vinarjev, kletarjev in vinogradnikov. Veseli smo, da smo dobili svoje prostore v znameniti Ferlinčevi hiši, katere nekdanji lastniki so bili tudi znani vinogradniki…Upam, da bodo naša prizadevanja prinesla pomemben kamenček v mozaik k razvoju šmarskega turizma in k boljši prepoznavnosti našega kraja.”

Kako pomembna je pridobitev tako za vinarje kot za občino, je v nagovoru izpostavil šmarski župan Stanislav Šket. Na kratko je povzel potek dogodkov, ki so pred dobri letom končno obrodili sadove in julija 2015 so se dela v Skazovi hiši pričela. Poimensko se je zahvalil vsem, ki so pripomogli, da se je projekt vinske kleti, vreden sicer nekaj več kot sprva predvidenih 60.000 evrov, končal.

odprtje_vinske_kleti_smarje_2016_3

Šket je med drugim izpostavil, da novih prostorov ne bodo uporabljali le vinogradniki, temveč jih bodo vključevali v turistično ponudbo občine, kar bo posebej do izraza prišlo že v kratkem, saj ko v občini zaživel tudi novi Javni zavod za turizem, šport in mladino. Obenem pa je Šket izrazil željo, da bi nova klet postala prostor za izhodiščno točko oz. zaključek potepanja po Šmarju in okolici.

Po končanih nagovorih in predanih priložnostnih darilih je sledil ogled kleti, članice društva Ajda pa so pripravile kislo juho. Vinska klet bo za širšo javnost svoja vrata prvič odprla v začetku novembra, ko bodo vinogradniki opravili trgatev in predstavili mlado vino.

odprtje_vinske_kleti_smarje_2016_4

Za glasbeni program so poskrbeli člani Okteta Zibika,  OPZ OŠ Zibika in The Moonlighting orchestra.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polsi-cili-frik-flaske