Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju otvorili in blagoslovili prenovljeno pokopališče, kjer lahko sedaj raztrosite pepel pokojnika (foto)


V Šentjurju so pred dnevom spomina na mrtve še uradno svojemu namenu predali prenovljeno pokopališče, kjer se sedaj nahajata tudi prostor za raztros pepela in žarna stena.

Na petkov popoldan se je na šentjurskem pokopališču zbralo lepo število ljudi, ki so skupaj z županom Občine Šentjur mag. Markom Diacijem, predsednikom sveta Mestne skupnosti Šentjur Matjažem Kovačičem in šentjurskim duhovnikom Mitjo Markovičem otvorili in blagoslovili prenovljeno pokopališče. Vsi trije so prisotne ob zaključku projekta nagovorili, za slavnostno vzdušje pa so s petjem poskrbeli pevci MPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur.

Po duhovnikovem blagoslovu sta z županom do križa sredi pokopališča simbolično odnesla cvetje, za konec pa je sledilo sproščeno druženje ob pogostitvi.

Na pokopališču sedaj možnost raztrosa pepela pokojnika

V sklopu projekta, s katerim je občina pričela v letu 2022, se je celostno uredilo mestno pokopališče v Šentjurju. To vključuje rekonstrukcijo lokalne ceste, ureditev parkirišča, gradnjo novega parkirišča in obnovo obstoječih dostopnih poti. Ker so alternativni načini pokopa vse bolj v porastu, v lanskem letu je bilo namreč na šentjurskem pokopališču samo še 7 % pogrebov s krsto, je pokopališče dobilo tudi novo žarno steno in prostor za raztros pepela.

Prostor za raztros pepela

Vrednost del, katera je izvajalo podjetje VOC d.d. Celje, je znašala 1,23 milijona evrov brez vštetega DDV.

Na otvoritvi nam je župan mag. Marko Diaci pojasnil, da so se za izgradnjo žarne stene in prostora za raztros pepela odločili, ker so imeli za ta dva načina pokopa veliko povpraševanje že pred leti. Do sedaj so imeli ljudje možnost v bližini to storiti le v Celju. Ob tem je dodal še naslednje: “Mislim, da je projekt zelo dobro uspel. Kolikor mi je znano, so ljudje zadovoljni in jim je všeč. Iz nekdanjega pokopališča smo naredili res lepo pietetno mesto, kot je prej rekel gospod župnik – mesto miru in razmišljanja.

Osmrtnice na Kozjansko.info

Vir foto: Pixabay

Z začetkom jeseni smo na Kozjansko.info uvedli rubriko osmrtnice, v kateri lahko spremljate, kdo je umrl na območju osmih občin Kozjanskega in Obsotelja (Šentjur, Šmarje, Rogaška …), oziroma morda živi drugje in bo tu pokopan.

Osmrtnice na Kozjansko.info lahko spremljate na povezavi:
https://kozjansko.info/zadnje-osmrtnice/

Če bi želeli, da se o smrti vašega svojca obvesti med osmrtnicami na Kozjansko.info, željo izrazite vaši pogrebni službi. Preko našega portala pa lahko osmrtnico vpišete tudi sami. Storitev je brezplačna.

V nadaljevanju si oglejte fotografije z otvoritve: