Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska obrtno-podjetniška zbornica za devetošolce pripravila predstavitev več kot tridesetih poklicev (foto)


V petek se je v Podčetrtku pod organizacijo šmarske obrtno-podjetniške zbornice odvila predstavitev poklicev za devetošolce.

V Večnamenski dvorani Podčetrtek je ta petek dopoldan Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah za devetošolce osnovnih šol iz šmarske upravne enote organizirala predstavitev poklicev. Tekom dogodka je 17 podjetij bodočim srednješolcem predstavilo več kot 30 različnih poklicev.

Predstavitev poklica frizer

Med predstavitvami smo nekaj devetošolcev povprašali o vtisih. Jon iz Osnovne šole Kozje nam je zaupal, da je danes videl veliko zanimivih stvari. Najbolj mu je bila všeč predstavitev frizerja in gostilne Krpan. Dodal je, da še ni čisto odločen o nadaljnjem izobraževanju. Po drugi strani je Luka iz OŠ Šmarje pri Jelšah že odločen. Vpisal se bo na športno gimnazijo, vseeno pa so mu bile današnje predstavitve všeč.

Istega mnenja je bil tudi Maj iz OŠ Bistrica ob Sotli, ki se je odločil za štiriletni program elektrotehnike, Aneju iz Podčetrtka pa je bila najbolj všeč predstavitev podjetja GIC Gradnje d.o.o., saj se bo vpisal na gradbeno srednjo šolo.

Na dogodku so sodelovala podjetja AS System d.o.o., Optika Oftalmos d.o.o., Modex d.o.o., GIC Gradnje d.o.o., Vrtnarstvo Štravs, Rotobox d.o.o., Orglarstvo Škrabl d.o.o., Pišek – Vitli Krpan d.o.o., Frizersko-kozmetični salon Minka, Gumatex d.o.o., Niki Fit, Terme Olimia d.d., Mizarstvo Anton Černoša, Golež d.o.o., Avtokleparstvo in ličarstvo Krajnc d.o.o., IC Prah d.o.o. in Strojegradnja SAS.

Mi bomo veseli tudi, če bomo samo parim otrokom pomagali pri izbiri izobraževanja.

Na dogodku smo se pogovarjali s predstavnikom enega izmed razstavljavcev, šmarske gostilne Krpan. Povedali so nam, da se vsako leto odločijo za predstavitev njihovih poklicev, ker so mnenja, da je potrebno za dober kader nekaj narediti. Čeprav v Krpanu s tem še nimajo težav, pa nasplošno v gostinstvu kadra primanjkuje.

Devetošolci so se lahko preizkusili v peki carskega praženca.

Na dogodku so predstavljali poklice natakarja, kuharja in slaščičarja. Veseli jih, da otroci ob obisku pokažejo veliko zanimanja, vendar pa se na koncu po njihovih ugotovitvah majhen odstotek učencev vpiše na srednje šole teh smeri.

Malo več o samem dogodku nam je povedala Alenka Ratej iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah. Pojasnila je, da letos dogodek v takšni izvedbi prirejajo že tretjič. S tem želijo bodočim srednješolcem olajšati odločitev o nadaljnjem izobraževanju in jim predstaviti podjetja v lokalnem okolju. Ob tem dodaja: “Velikokrat otroci poznajo podjetja, ne vedo pa, kdo se za njimi vse skriva, kaj se lahko tam vse počne. Prav tako imajo o določenih poklicih čisto napačne predstave.

Zaključila je z: “Otroci dokaj zvedavo poslušajo, kar je dober znak, da naša prizadevanja niso zaman. Otroci so spoznali, da res lahko dobijo nekaj uporabnih informacij, da se potem lažje odločijo. Mi bomo zelo veseli tudi, če bomo samo parim otrokom pomagali pri izbiri izobraževanja.

V nadaljevanju si oglejte fotografije z dogodka: