Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik kozjanskega jabolka 2024: četrt stoletja ohranjanja tradicije, narave in pridelkov (foto, video)


Na trgu Podsreda ta vikend poteka že 25. Praznik kozjanskega jabolka, ki vsako leto privabi številne obiskovalce, željne pristnih domačih dobrot in pridelkov. Prireditev ponuja več kot 170 stojnic z lokalnimi pridelki, kjer lahko obiskovalci okušajo različne domače proizvode, od svežih jabolk in sokov do rokodelskih izdelkov.

Praznik, ki je skozi leta postal pomemben dogodek za regijo, ne slavi zgolj jabolka kot simbola Kozjanskega, temveč tudi trajnostno kmetijstvo in ohranjanje kulturne krajine.

Dogodek je slavnostno odprla predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je v govoru pohvalila dolgoletno delo Kozjanskega parka in lokalne skupnosti pri ohranjanju kulturne krajine. Poudarila je pomen povezovanja in dela z mladimi, ki bodo zavarovana območja ohranjali tudi v prihodnosti. Spomnila je na mednarodno prepoznavnost Kozjanskega in izpostavila jabolko kot simbol regije. Svoj govor je zaključila z veseljem nad obiskom stojnic in poudarila, da je stiskanje jabolčnega soka, ki ga bo letos tudi sama preizkusila, njena najljubša dejavnost na dogodku.

Kozjanski park je letos prejel prestižno nagrado Rada Smerduja za izjemne dosežke na področju ohranjanja narave, ter prvo nagrado v kategoriji Strateško komuniciranja v okviru mreže Nature 2000 s Praznikom kozjanskega jabolka.

Na prazniku je bil prav tako podeljen naziv “Carjevič leta”, ki ga od leta 2009 prejme najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka. Letos je to prestižno priznanje prejel Franc Vrenko. Poleg tega so na dogodku razglasili nove dobitnike blagovne znamke Sožitje – Kozjanski park. Pravico do uporabe blagovne znamke sta prejela kovač Bojan Kunej in Društvo steklarjev Slovenije, ki ga je zastopal predsednik društva Jože Tomažič.

Stojnica Kozjanskega parka, kjer obiskovalci spoznavajo naravne vrednote in trajnostne prakse ohranjanja kulturne krajine.

Mag. Valerija Slemenšek, direktorica Kozjanskega parka, je ob prazniku izrazila zadovoljstvo z visokim obiskom dogodka. Ob jubilejni obletnici je še posebej izpostavila, kako pomembno je priznanje za najboljše komuniciranje v okviru Natura 2000. “Podsreda že ob 12. uri poka po šivih,” je dejala, zadovoljna z udeležbo, in napovedala, da bo nakupovala šele ob petih popoldne.

Županja občine Kozje, Milenca Krajnc, je izpostavila, da Praznik kozjanskega jabolka ni le praznovanje narave, temveč mnogo več. Po njenih besedah gre za ohranjanje izjemnih pridelkov in dediščine tega prostora. Posebej je poudarila vlogo prireditve kot genske banke tradicionalnih sort jabolk in drevesnice sadnih vrst, iz katere vsako leto novorojenci iz občine prejmejo sadno drevo. Praznik vidi tudi kot pomembno etnološko prireditev, ki ohranja tradicijo in naravo.

Maskota Praznika kozjanskega jabolka.

Med obiskovalci smo srečali tudi Veroniko Preskar, ki jo je na praznik privabila bogata ponudba gob in domačih dobrot: “Ponudniki so raznoliki, izdelki pa zelo kvalitetni.” Erika Čerenjak iz Celja je povedala, da se je dogodka zelo veselila že poleti: “Dogodek daje občutek domačnosti, ponudba je pestra in zelo kvalitetna.”

Letošnja letina jabolk je bila bogata, kar se je odražalo tudi na prazničnih stojnicah, kjer so obiskovalci uživali v raznovrstnih okusih in živahnem dogajanju. Praznik bo trajal vse do nedelje, zato vabljeni, da obiščete Podsredo in doživite pristno vzdušje sejma, kjer vas čakajo številne delavnice, kulturni program ter bogata izbira domačih pridelkov in izdelkov.

Vabljeni k ogledu videa ter fotografij z dogodka:

Fotogalerija: