Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poročilo Policijske postaje Šentjur: 7. 10. 2024


Preverite aktualne dogodke, ki so se zgodili na območju Policijske postaje Šentjur v zadnjem tednu dni.

Prometne nesreče

V času med 30. 9. in 6. 10. se je na območju Šentjurja pripetilo 11 prometnih nesreč. V dveh primerih so bili udeleženci lažje telesno poškodovani, medtem ko je v ostalih devetih primerih v prometnih nesrečah nastala le materialna škoda.

Tatvine

Dne 30. 9. je neznanec iz skladišča v trgovini v Šentjurju odtujil več kovinskih polic in kompresor hladilne vitrine za meso. Z dejanjem je lastniku povzročil za okoli 2000 € škode. Policisti so osumljencu na sledi in bodo zoper njega podali kazensko ovadbo.

Istega dne je neznanec iz osebnega avtomobila znamke VW, tip Golf, odtujil levo vzvratno ogledalo iz parkiranega vozila v Gorici pri Slivnici.  Z dejanjem je lastnico oškodoval za najmanj 150 €.

Istega dne je v večernem času občan pomagal prijatelju pri gradbenih delih. Ko si je po zaključku del želel izdelek ogledati še z višine, se je povzpel na objekt v izgradnji in pri tem padel skozi odprtino na plošči in se huje telesno poškodoval.

1. 10. je neznanec v Šedini odtujil zunanjo enoto toplotne črpalke znamke Fujitsu. Z dejanjem je lastnika oškodoval za 4.000 €.

Policisti so istega dne v Goričici zasegli 14 večjih rastlin konoplje, ki jih je lastnica gojila na vrtu. Ker je bilo ugotovljeno, da je pridelek že žela, so ji policisti zasegli tudi posušene delce te rastline. Zoper osumljenko bo podana kazenska ovadba.

Prav tako 1. 10. je neznanec po telefonu poklical oškodovanca in ga obvestil, da ima na računu, kjer se posluje s kriptovalutami, večjo količino denarnih sredstev. Oškodovanca je znesek premamil in je neznanki dovolil, da je z namestitvijo ustrezne programske opreme prevzela v upravljanje njegov mobitel. Namesto prejetega nakazila je sledil odliv iz računa oškodovanca za več kot 22.000 €.

2. 10. so se na PP Šentjur zglasili člani družine, ki so povedali, da mož oziroma oče nad njimi izvaja nasilje. Zaradi zaznanih elementov nasilja v družini je bila osumljencu izrečena prepoved približevanja. Prav tako bo zoper njega podana kazenska ovadba.

4. 10. sta se v eni od gostiln sprli dve znanki. Spor se je zaostril do te mere, da je morala posredovati policija. Kršiteljici bo izdan plačilni nalog zaradi kršitve javnega reda in miru.

5. 10. je neznani storilec vlomil v stanovanjsko hišo v Krivici. Lastniku je odtujil denar in zlatnino in ga s tem oškodoval za okoli 6.000 €.

7. 10. 2024 pa je občan poklical na 113 in povedal, da so ga zaklenili v vikend v Pletovarjih. Ob prihodu na kraj so policisti ugotovili, da je bil naznanitelj pijan. Prav tako se je pokvarila ključavnica na vratih, zaradi česar ni mogel iz hiše. Ker je neupravičeno klical policijo, mu je bila izrečena sankcija po Zakonu o varstvu javnega reda in miru.

Policisti opozarjajo na porast telefonskih oziroma spletnih prevar  

Policisti Policijske postaje Šentjur beležijo povečano število goljufij izvršenih preko mobilnega telefona. Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut s pretvezo, da je oškodovanec v preteklosti že vložil v kriptovalute in ima sedaj na kripto računu sredstva v višini nekaj tisoč evrov, ki jih lahko vložijo naprej ali pa izplačajo. Zahtevani pogoj za izplačilo teh sredstev pa je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na računalnik ali mobilni telefon. V nadaljevanju storilci upravljajo z računalnikom ali mobilnim telefonom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu.

Zato opozarjajo, da:

  • če sprejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami ali vašimi sredstvi na kripto računu, nemudoma prekinite povezavo (klic lahko prejmete iz tuje ali slovenske telefonske številke),
  • na računalnik ali telefon ne nameščate programov za oddaljen dostop (Anydesk in podobne),
  • nikomur ne dovolite upravljanja z vašim računalnikom ali telefonom,
  • nikomur ne dovolite dostopa do vaše spletne banke.

Preberite tudi:

Poročilo Policijske postaje Šmarje pri Jelšah: ponedeljek, 7. 10.