Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pet desetletij Glasbene šole Rogaška Slatina: Slavnostni koncert napolnil dvorano kulturnega centra v Rogaški Slatini (foto, video)


Že pet desetletij glasbeni učitelji pod okriljem Glasbene šole Rogaška Slatina poučujejo in navdušujejo mlade nadobudne glasbenike. V znamenju 50. obletnice glasbene šole so pripravili koncert, na katerem so nastopili njihovi učenci.

Pred petdesetimi leti se je v Rogaški Slatini s podporo občin ustanoviteljic ustanovila Glasbena šola Rogaška Slatina. Učence so najprej poučevali trije učitelji, čez leta pa se je šola širila – vedno več je bilo otrok, s tem pa so potrebovali tudi nove učitelje. Oddelki šole so se skozi leta širili v druge kraje, danes pa 26 učiteljev poučuje kar 330 učencev.

Nastop plesnega oddelka

Koncerta so se udeležili tudi ravnateljica Glasbene šole Rogaška Slatina, Tatjana Šolman, predstavnik Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Jože Rajk, poslanec Državnega zbora, Anton Šturbej, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, Radmila Bikić Magdić ter župani občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli.

Na koncertu so se z mnogimi različnimi umetniškimi točkami predstavili učenci glasbene šole. Dogodek je z orglami otvoril vsestranski Brest Lenarčič, nato pa je sledil nastop Mešanega pevskega zbora glasbene šole. Na citre in tamburico so zabrenkali Julija Vrešak, Maja Drame in Nejc Butole, nato pa je za plesno popestritev poskrbel plesni oddelek. Sledil je nastop komorne skupine s tolkali, ki jo sestavljajo Matevž Čakš, Jakob Planinšek in Erik Kranjc, za njimi pa je dve skladbi zaigrala še komorna skupina z godali.

Ob obletnici smo se pogovarjali tudi z eno izmed treh ustanoviteljev glasbene šole, Bibijano Hrovat. Kako je leta 1974 potekala ustanovitev, kaj so bili največji izzivi in zakaj se ji glasbeno izobraževanje zdi pomembno, v prihodnjih dneh objavljamo na Kozjansko.info

Proti koncu koncerta so obiskovalce zabavali še Harmonikarski orkester s Hugom Ferjančičem na klavirju, Mladinski pihalni orkester glasbene šole in za konec še združeni orkestri in zbori Glasbene šole Rogaška Slatina.

Trio brenk
“Starši, ki otroka vpišejo v glasbeno šolo, so veliki zmagovalci.”

Po koncertu smo se pogovarjali z ravnateljico Tatjano Šolman, ki nam je zaupala, da jim velik izziv predstavlja skrb za dostopno izobraževanje v vseh petih občinah ustanoviteljicah. To so občine Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec in Bistrica ob Sotli. V vsaki občini imajo namreč ločen oddelek, v Šmarju pa še podružnično osnovno šolo.

Mladinski pihalni orkester

Po njenem mnenju je vpis v glasbeno šolo za razvoj otrok odlična odločitev, saj šola predstavlja varno okolje, glasba pa prispeva k celostnem razvoju. Otroci med igranjem pridobivajo na motoričnem razvoju in kognitivnih sposobnostih, ne gre pa zanemariti niti novih socialnih stikov, ki jih pletejo med učenjem. “Mislim, da so tisti starši, ki znajo presoditi in otroka vpisati v glasbeno šolo, veliki zmagovalci za otrokovo prihodnost,” je še dodala.

Ob tem je izpostavila pomen delovnih navad in koncentracije, ki je imajo otroci dandanes tudi zaradi telefonov vedno manj. Glasbena šola je ena velika pomoč pri ohranjanju teh dveh zelo pomembnih lastnosti.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z dogodka:

 

In še fotografije: