Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev prenovljene Mačkove hiše: nova stanovanja za oživitev trga Kozje in zaustavitev trenda izseljevanja (foto)


Center Kozjega krasi na novo prenovljena Mačkova hiša, ki bo z novimi stanovanji pripomogla k rasti števila prebivalcev v kraju. V četrtek so s slavnostno prireditvijo hišo še uradno predali svojemu namenu.

Pred kratkim se je sredi Kozjega odvila slavnostna otvoritev prenovljene Mačkove hiše. Prenovljena stavba ima za sabo bogato zgodovino, njena zgodba pa se bo sedaj z novimi prebivalci nadaljevala. Ti se bi naj v sedem stanovanj vselili še to jesen.

Županja in minister

Ob začetku novega poglavja Mačkove hiše so pripravili otvoritev, katere se je poleg županje Občine Kozje Milence Krajnc in drugih visokih gostov ter občanov udeležil tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Tekom otvoritve je voditeljica predstavila zgodovino objekta, minister in županja pa sta poudarila pomen projekta in se zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi.

Otvoritev je spremljala kulturna popestritev, za katero so poskrbeli Mešani pevski zbor Vinea, mlad harmonikar Blaž Kozole in kvartet Spomin. Po kratkem uvodnem delu je sledil slavnostni prerez traku, ogled prostorov novih stanovanj in okusna pogostitev.

Prerez traku
Stanovanja namenjena mladim družinam in zaposlenim v deficitarnih poklicih

Prvi začetki projekta segajo v leto 2022 po začetku gradnje novega doma za upokojence v kraju. Pred gradnjo so na Občini Kozje odkupili tudi Debelakovo hišo in na njenem mestu zgradili parkirna mesta za stanovalce. V večstanovanjskem objektu Mačkove hiše se sedaj nahaja sedem novih stanovanj različnih velikosti, od katerih je eno prilagojeno gibalno oviranim osebam. V sklopu projekta so uredili še dvoriščni del skupaj z letno kuhinjo.

Prostori enega izmed stanovanj.

Vrednost projekta znaša dobrega 1,7 milijona evrov, od tega pa je Ministrstvo za solidarno prihodnost sofinanciralo dobrih 700 tisoč evrov.

Kot je pojasnila županja, bodo najemna neprofitna stanovanja namenjena mladim družinam in tistim, ki opravljajo deficitarne poklice, kot so službe v šolstvu, zdravstvu in domovih za starejše. Na občini upajo, da se bodo v nove prostore stanovalci vselili še to jesen.

Kot je za Kozjansko.info zaključila županja, bo projekt v prvi vrsti pripomogel k oživitvi trga Kozje, prav tako pa: “Bo pripomogel, da ostajajo mladi v Kozjem in da s tem zaustavimo trend izseljevanja. Zdi se mi, da je to en velik doprinos tudi kot ohranjanje kulturne dediščine kot take.

V nadaljevanju si oglejete fotografije z odprtja: