Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na 21. Vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi o pomenu kmetovanja za širšo družbo (foto, video)


Dela na poljih se v tem letu za slovenske kmete počasi zaključujejo, ob tej priložnosti pa so na Ponikvi organizirali že. 21. Vseslovensko srečanje kmetov.

Na Ponikvi se je preteklo nedeljo odvilo 21. Vseslovensko srečanje kmetov v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, župnije Ponikva in Občine Šentjur. Za prizorišče vsakoletnega srečanja so Ponikvo izbrali zato, ker se je tam rodil blaženi Anton Martin Slomšek, ki je zavetnik kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva.

Dogajanje se je pričelo s sveto mašo, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Stanislav Zore, prisotne pa je nagovoril tudi evangeličanski škof Geza Filo. Mašo so popestrili mnogi obiskovalci, otroci in dijaki, za spremljevalne pesmi pa je poskrbel Župnijski pevski zbor Župnije Dramlje pod vodstvom zborovodkinje Lucije Kolar.

Foto: Žare Modic

V nadaljevanju si oglejte pridigo nadškofa Zoreta:

Na slavnostni akademiji o pomenu kmeta za širšo družbo

Po sveti maši se je pred rojstno hišo Antona Martina Slomška pričela slavnostna akademija. Najprej je prisotne nagovorila podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, nato pa je na oder stopil še predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglički je poudaril pomen kmetijstva. Dodal je, da časi kmetijstvu niso naklonjeni. Trenutna oblast je namreč mnogokrat brez upoštevanja stroke podlegla javnosti, kateri je všečno pretirano zagovarjanje varovanja okolja in živali. To nič dobrega ne prinese ne le za kmete, temveč za širšo družbo.

Na akademiji je sodeloval tudi slovenski filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib. Druženje so zaključili s pogostitvijo, ki so jo pripravile članice okoliških društev kmečkih žena.

Foto: Žare Modic

Kot nam je povedala Tatjana Vrbošek iz organizatorske Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so tovrstni dogodki pomembni zaradi druženja in povezovanja kmetov iz celotne države. Nekateri so namreč obiskali vsa dosedanja srečanja in si skozi leta tukaj ustvarili mnoga nova prijateljstva. Letos se je dogodka, podobno kot v preteklih letih, udeležilo okoli 1.000 obiskovalcev.

Glasbeniki Šolskega centra Šentjur; vir foto: FB/Šolski center Šentjur

Vrboškova je izrazila tudi pomen vključevanja lokalnih društev pri organiziranju dogodka, ki so ga soorganizirali z lokalno župnijo in občino. K sodelovanju so namreč povabili bližnje gasilce in društva kmečkih žena, sodelovali pa so tudi dijaki Šolskega centra Šentjur. Ti že tradicionalno sodelujejo pri branju prošenj in prinašanju darov na oltar. Letos so najstniki za popestritev zaigrali tudi dve glasbeni točki.

Kot je še zaključila, so kmetje po večih letih dogodek zelo lepo sprejeli, marsikdo pa že izraža željo po obisku tudi prihodnje leto.

Oglejte si posnetek s slavnostne akademije:

Foto: Žare Modic