Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bučn’ce 2024 v Šentjurju: letos povezovanje tradicije in športa (foto, video)


Letošnji 17. dogodek Bučn’ce v Šentjurju je prinesel svežo energijo in nekaj novosti. Organizatorji so ga združili s prestavljeno uradno otvoritvijo kolesarske povezave med Šentjurjem in Celjem in jo zato prestavili na lokacijo pred železniško postajo.

Posledično so se prireditve udeležili tudi kolesarji iz Celja in okoliških občin, ki so prikolesarili po novi stezi, na čelu z županoma Celja in Šentjurja, Matijo Kovačem in Markom Diacijem. 

A o tem v naslednji reportaži, tokrat se osredotočimo na Bučn’ce, tradicionalno prireditev v organizaciji Razvojne agencije Kozjansko.

Kot vsako leto, so bile tudi tokrat glavne atrakcije stojnice z lokalnimi ponudniki, kjer so se prisotni lahko razvajali s svežimi sezonskimi pridelki in domačimi dobrotami. Sodelovali so tudi lokalni ustvarjalci s svojimi unikatnimi izdelki, med njimi lončarka Živa Zupanc Buser, ki je vodila delavnico za udeležene in s tem dodatno popestrila dogajanje.

Člani Društva upokojencev Gorice pri Slivnici igrajo štrbunk. Prireditev je bila bogata s sodelovanjem različnih društev. Šentjurski gasilci so s svojim poligonom poskrbeli za zabavo najmlajših, obiskovalci pa so se lahko prvič preizkusili v tradicionalni igri štrbunk, ki je potekala v sodelovanju z Društvom upokojencev Gorica pri Slivnici.

Za pester kulturni program so poskrbeli Pravljično gledališče Maje Furman, vokalna skupina Jakobčani ter harmonikaši Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, ki so nastopili pod mentorstvom Francija Kolarja. LUŠni orkester Ljudske univerze Šentjur je z Jasmino Levičar in pevci dogajanje še dodatno obogatil, pri čemer se jim je letos prvič pridružila violinistka. Poseben pečat dogodku pa je dala tudi čudovita okrasitev odra, za katero je poskrbelo Društvo kmetic Mavrica.

LUŠni orkester ohranja tradicijo domačih melodij.

 

Letošnja nova lokacija je pritegnila veliko novih udeležencev, ki so bili navdušeni nad bogato ponudbo in svežim vzdušjem. “Dogajanje smo organizirali v sodelovanju različnih društev, javnih zavodov in posameznikov, kar mu daje posebno vrednost, saj združuje ljudi iz vseh področij,” sta povedali Kvirina Martina Zupanc in Barbara Gradič Oset iz Razvojne agencije Kozjansko. Lanska želja po prisotnosti ponudnika mošta se je letos uresničila, kar je dodatno razveselilo navzoče.

Lokalni pridelki s skrbno obdelanih domačih kmetij.

 

Med obiskovalkami je bila kolesarka iz Celja, ki se je prireditve udeležila s svojima hčerkama. “Glavni razlog, da smo prišle, so bile bučnice. Prireditev Bučn’ce se mi zdi pomemben za ohranjanje tradicije, saj starejši prenašajo spomine in navade iz otroštva na mlajše generacije,” je povedala.

Buča, ki so jo ustvarili otroci iz vrtca Dobje pri Planini.

Čeprav je letos tehtanje buč in tekmovanje izpadlo iz programa, organizatorji obljubljajo, da se bodo te aktivnosti vrnile prihodnje leto.

Tako se obiskovalci lahko že veselijo tekmovanj za največjo, najtežjo in najzanimivejšo bučo na naslednjih Bučnc’ah.

 

 

Vabljeni k ogledu videa ter fotografij z dogodka: