Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aktualni izzivi sodobne vzgoje: Predavanje dr. Sebastjana Kristoviča v Knjižnici Rogaška Slatina


V petek, 18. oktobra, je v Knjižnici Rogaška Slatina potekalo predavanje dr. Sebastjana Kristoviča z naslovom Aktualni izzivi sodobne vzgoje. Predavanje je pritegnilo številne poslušalce, ki so želeli poglobiti svoje razumevanje starševstva in vzgoje v sodobnem času.

Dr. Kristovič, ki je priznani strokovnjak na področju vzgoje in pedagogike, je v svojem predavanju opozoril na ključne spremembe, s katerimi se danes soočajo starši, učitelji in družba kot celota.

Dr. Kristovič je izpostavil, da so starši danes vse bolj negotovi in zmedeni glede svoje vloge, kar otroci hitro zaznajo in posledično vpliva na njihov razvoj. Nekdaj jasne meje med starševskimi vlogami, kot sta avtoriteta očeta in skrbništvo matere, so se začele brisati, zaradi česar je vzgoja postala nejasna. “Ali je mama prijateljica, kolegica, ali je še vedno mama?” se je spraševal, ki je poudaril, da je za zdravo otroštvo nujno, da starši jasno definirajo svoje vloge in odnose.

Kot eno izmed največjih težav današnje vzgoje je izpostavil, da je politika pred tremi desetletji sistemsko posegla v vzgojni proces, kar je privedlo do izgube avtonomije pedagoških delavcev. Po njegovih besedah so učitelji vse bolj v vlogi “serviserjev”, saj je njihova strokovnost pogosto zanemarjena v prid zadovoljstva staršev. To pa, kot je opozoril, vodi v zanemarjanje vzgoje, ki je enako pomembna kot samo izobraževanje.

Ključna misel predavatelja je bila, da vzgoja ni metoda, temveč odnos. “Vzgoja je življenje. To, kar govorite in kar živite kot starši, je tisto, kar otroci zaznajo,” je povedal in poudaril, da se otroci učijo s posnemanjem staršev in njihovih odnosov. To še posebej velja za spoštovanje med starši in njihov odnos do okolja. V tem kontekstu je izpostavil pomembnost postavljanja jasnih meja in odgovornosti pri otrocih, saj to pripomore k njihovi samozavesti in samostojnosti.

Dr. Sebastjan Kristovič med predavanjem o sodobnih izzivih vzgoje.

 

Zasloni so za otroke digitalni kokain

V dobi tehnologije, ko otroci že od zgodnjih let preživljajo veliko časa pred zasloni, Kristovič opozarja na nevarnosti, ki jih prinaša tako imenovani “digitalni kokain”. Po njegovih besedah so zasloni danes glavni vzrok za poslabšanje koncentracije, razumevanja in duševnega zdravja pri otrocih. Zasvojenost z zasloni ne omogoča otrokom, da bi se učili skozi lastne izkušnje, saj jim onemogočajo stik z realnim svetom in vsemi petimi čutili.

Poleg tega je opozoril na permisivno vzgojo, kjer starši otrokom omogočajo vse in ne postavljajo jasnih meja. “Otroci ne potrebujejo vsega, kar si želijo, potrebujejo pa meje, ki jim omogočajo razvoj odgovornosti,” je poudaril.

Nataša Koražija: izzive pri otrocih opazimo, vendar ne sodimo
Pozorno poslušanje in zapisovanje ključnih poudarkov predavanja.

Direktorica Knjižnice Rogaška Slatina Nataša Koražija je ob zaključku predavanja poudarila pomen tovrstnih dogodkov:
»Že sam naslov ‘Izzivi sodobne vzgoje’ nas nagovarja, da razmislimo o našem pristopu do otrok. V knjižnici tudi sami opažamo izzive, vendar ne sodimo, saj se vsi starši srečujemo s podobnimi težavami. Pomembno je, da znamo z otroki vzpostaviti prijetno interakcijo in komunikacijo, kar v naši knjižnici ves čas spodbujamo.«

Predavanje je dr. Kristovič zaključil z mislijo Primoža Trubarja: »stati in obstati«. S tem je opozoril na ključno načelo pri vzgoji: »vse za njih, a nič namesto njih«, kar je izjemno pomembno za pripravo otrok na samostojno življenje.

Knjižnica Rogaška Slatina tudi v prihodnje načrtuje zanimive dogodke, namenjene vsem generacijam. Spremljajte koledar dogodkov na Kozjansko.info za več informacij.