Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

“Zadnja trgatev na Šentjurskem” se je zgodila na krožišču v Gorici pri Slivnici (foto)


Toplo in suho poletje je letošnje datume trgatev tudi v naših vinorodnih okoliših pomaknilo v bolj zgodnji september. A so vrste, ki zorijo pozno, a obrodijo dobro. Takšna je denimo modra kavčina, potomka najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta, zasajena na Starem trgu v Šentjurju in tudi v Gorici pri Slivnici.

Ravno tam se je, po besedah mestnega viničarja Milenka Tanška, to nedeljo zgodila zadnja letošnja trgatev na Šentjurskem.

Pri stari preši na krožišču v Gorici pri Slivnici so vinogradniki danes opravili trgatev na potomki mariboske stare trte. Trgatve so se poleg članov društev vinogradnikov Sv. Urban in Društvo Sveta Helena – Javorje udeležili tudi podžupanja Občina Šentjur Silva Koželj, predsednik KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik in trinajsta Vinska Kraljica Sv. Helene Ana Artnak.

V skladu s tradicijo so trgatev v krožišču obiskali tudi člani iz pobratenega vinogradniškega društva iz hrvaške Bednje.

Nekaj utrinkov si oglejte v spodnjih fotografijah, ki so jih objavili na FB strani KS Gorica pri Slivnici.

Že v sredo pa so se trgatve lotili tudi v Zgornjem trgu v Šentjurju, kjer na pročelju hiše poleg znamenite Ipavčeve hiše prav tako že četrt stoletja raste modra kavčina z Lenta. Po lestvi se je visoko do trte povzpel tudi šentjurski župan Marko Diaci.

Vir foto: FB profil Občine Šentjur