Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Olimju na čast Slomšku maševali škofje, igralec Pavle Ravnohrib pa je prebiral njegove pesmi


Veliki Slovenec, duhovnik, škof, borec za slovenski jezik in slovenstvo na splošno, je 26. septembra pred 200 leti v Olimju daroval svojo novo mašo.

Kdo bi se vprašal, zakaj ni to storil v njemu domači župniji, a revnemu fantu s Ponikve je študij teologije omogočil njegov mentor in duhovni oče Jakob Prašnikar, ki je bival ravno v Olimju. Nova Maša Antona Martina Slomška v tem kraju je bila njemu na čast.

Ob bližajoči se okrogli obletnici tako v nadškofiji Maribor kot v škofiji Celje, v kateri zdaj leži Slomškov rojstni kraj in kraj njegove nove maše, poteka duhovna priprava, del katere so bile tudi štiridnevne slovesnosti v Olimju. Zaključile so se v nedeljo s slavnostno mašo olimski Marijini cerkvi, na kateri je (so)maševalo več kot 20 duhovnikov, na čelu z upokojenim mariborskim nadškofom in postulatorjem za Slomškovo kanonizacijo, dr. Marjanom Turnškom.

Foto: Emilija Šterlek, OKO

Anton Martin Slomšek ni bil le duhovnik, temveč tudi literat, pesnik. In pesniško se je izražal tudi pri opisovanju lepot Olimja. Takole mu je tekla beseda: “Med zelenimi gorami, po katerih košato bukovje, pa tudi visoko kostanje raste, v lepem vinskem kraju blizu Sotle stoji Olimje v tihi dolini. Sveta Ema, ki je v teh krajih rojena, pravijo, da je počivala v tej samoti in dala v studencih postaviti kapelico Mariji Devici. Pozneje so belim menihom pozidali lep samostan in postavili veliko cerkev, ki je še zdaj dragocena igla te tihe dolinice…”

O Olimju je Slomšek zložil tudi nekaj verzov:

Tam, kjer zvirajo studenci, lepa cerkvica stoji,
kjer cvetijo žlahtni venci, tam Ulimija leži.
Njo obdajajo višave, al ne najdeš goličave,
vsako delo pridnih rok, milo blagoslovi Bog.
Bod’ Ulimja pozdravljena, moji duši zvoljen kraj;
pred vsim drugim si zvoljena, miroljubim ti si raj.
Sveta Hema ta je bila, kje ta prva izvolila,
na tim mestu si spočit, Nje Mariji ga zročit.”

Iz njegove poezije izhaja Slomškova ljubezen do Olimja, njegovih naravnih lepot in toplih ljudi, zato ne čudi, da je ravno tukaj stopil na duhovniško pot s svojo novo mašo. Slednje se ob okrogli 200-letnici spominjajo ravno te dni.

Od ogleda filma o Slomšku, do prebiranja in prepevanja njegove poezije

Štiridnevno dogajanje se je v četrtek začelo s sveto mašo in poklonu Olimski Mariji, ki jo je vodil generalni vikar celjske škofje, Šmarčan Rok Metličar. V petek, ki so ga poimenovali Slomškov večer v pesmi in besedi, je maševal mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl, po maši pa je igralec Pavle Ravnohrib prebiral izbrana Slomškova besedila, ki so zbranim odstirala Slomškovo misel in duhovni svet. Slomškove pesmi sta prepevala Otroški in odrasli pevski zbor, nastopil pa je tudi kakšen mlad solist.

Vir foto: FB profil Alojzija Cvikla

V soboto je maši sledil ogled igrano-dokumentarnega filma o  Slomškovem življenju in delu Srečen bo čas (ogledate si ga lahko spodaj), v nedeljo pa je je slovesno sveto mašo v polni olimski cerkvi vodil upokojeni nadškof dr. Martin Turnšek.

“Pravkar sem se vrnila s slavja 200 let Slomškove nove maše v Olimju. Bilo je res lepo. Somaševanje z več kot 20 duhovnikov je vodil nadškof Marjan Turnšek, imel je čudovito pridigo o tem, kako je Slomšek odgovoril na Jezusovo vprašanje iz današnjega evangelija: Kaj pa vi pravite, kdo sem?” je vtise s slavnostne nedeljske maše na Facebooku strnila župljanka Bogdana Počivalšek.

V Slomškovem rojstnem kraju, na Slomu pri Ponikvi pa Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva v soboto, 21. septembra organizirajo 21. Slomškov dan. Program dneva je tukaj.
Slovesnosti v čast bl. A. M. Slomšku bodo zaokrožili v Celovcu

Slovesnosti ob 200-letnici spomina na novo mašo blaženega Antona Martina Slomška potekajo tudi ta teden in bodo višek doživele na Slomškovo nedeljo 22. 9., ko bo ob 15:30 slovesna sveta maša darovana v stolnici v Celovcu. Celjski škof Maksimilijan Matjaž bo, skupaj z romarji, del poti od Žihpolj preko Vetrinja do stolnice v Celovcu (12 km), opravil peš. Romarjem se lahko pridružite s prijavo na 0590 73 800 ali [email protected].